Denník N

Saudky snívajú o úteku z krajiny, kde o nich rozhodujú muži. Teraz sa to podarilo Rahaf

Rahaf Kunúnová po prílete na letisko v Toronte. Foto - TASR/AP
Rahaf Kunúnová po prílete na letisko v Toronte. Foto – TASR/AP

Prípad 18-ročnej Saudky, ktorá sa zabarikádovala v hoteli, môže podľa aktivistky vyvolať revolúciu. Saudských žien, ktoré utekajú pred rodinou, pribúda.

„Odvážna nová Kanaďanka“ – takými slovami privítala kanadská ministerka zahraničia Chrystia Freelandová na letisku v Toronte osemnásťročnú Saudskoarabku Rahaf Kunúnovú, ktorá v Kanade dostala azyl.

Stalo sa tak týždeň po tom, ako pred vlastnou rodinou ušla z Kuvajtu do Thajska. Mladá Saudka je presvedčená, že po návrate do vlasti by jej hrozila smrť, pretože sa rozhodla vzdať islamu, a znovu by smela robiť len to, čo by jej dovolili jej mužskí členovia rodiny.

Do Kanady priletela v bledej mikine s nápisom Kanada a modrou šiltovkou s logom UNHCR (Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov).

Dramatický príbeh Rahaf, ktorá sa v snahe zabrániť deportácii zabarikádovala v hotelovej izbe v Bangkoku, sa nakoniec skončil happyendom vďaka masívnej podpore na Twitteri. A znovu upriamil pozornosť medzinárodného spoločenstva na druhoradé postavenie žien v Saudskoarabskom kráľovstve. Príbehov, aké zažila Rahaf, je totiž viac.

Nie je v tom sama

Vždy, keď ju bil jej otec alebo jej spútal zápästia či členky, aby ju potrestal za neposlušnosť, saudská tínedžerka snívala o úteku. Každú obeť, čím je zúfalejšia, tým ju

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie