Denník N

Ako si upratať a nezblázniť sa, radí Marie Kondo v knihe a už aj na Netflixe

Marie Kondo. Foto – Netflix
Marie Kondo. Foto – Netflix

Japonská autorka Zázračného upratovania uplatňuje svoje metódy v amerických domácnostiach.

Všetky domácnosti spája neporiadok a chaos. Oblečenie sa povaľuje po posteli, gauči aj podlahe. Hračky sa kopia na jedálenskom stole, ktorý už nevidno. Kuchynské zásuvky sa takmer nedajú otvoriť. Do takéhoto prostredia prichádza útla Japonka Marie Kondo, aby zúfalým párom a často aj rodičom pomohla.

Odborníčka na upratovanie o sebe tvrdí, že nepozná žiadne kúzlo, len metódu konmari. Predstavila ju už vo svojej známej knihe Kúzelné upratovanie (vyd. Premedia, 2015) a názorne ju predvádza vo vlastnej show na Netflixe.

Napäté vzťahy a nešťastné domácnosti

„Milujem neporiadok,“ opakuje pravidelne zahanbeným Američanom, ktorým sa v skriniach nakopilo nepoužívané oblečenie. Tento neporiadok ich neoberá len o energiu, ale ohrozuje aj ich vzťahy.

Manželia, ktorých domácnosť približuje prvá časť, spoločne vychovávajú dve deti, no popri tom nezvládajú udržiavať poriadok vo svojich veciach. Nehu a empatiu nahradilo napätie, podpichovanie vedie k zdvihnutému obočiu a poznámka – mali by sme si tu zavesiť aj svadobnú fotografiu, aby ľudia vedeli, že nie sme len spolubývajúci – je viac než výstižná.

V podobne napätých a nešťastných domácnostiach je Marie Kondo ako zjavenie. Pobehuje medzi miestnosťami, aby si všetko najskôr obzrela, zhodnotila a s úsmevom poznamenala, že to vôbec nie je príšerné. A potom vystrašeným Američanom poradí, ako to všetko napraviť.

Rituál upratovania

Marie Kondo v seriáli postupne odhaľuje svoju metódu, vďaka ktorej ju časopis Time v roku 2015 zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí planéty. Je to celkom jednoduché – prejdite si každú vec, ktorú vlastníte, kategóriu po kategórii, podržte ju v rukách a pouvažujte, či vo vás vyvoláva radosť.

Ak sa tak nestane, zbavte sa jej, napríklad oblečenia, ktoré sa vám už nepáči alebo vám nesedí, nepoužívaných kuchynských potrieb, starých dokumentov, výrobkov po dátume spotreby. Ako opakuje Marie Kondo – nechajte si len to, čo vo vás vyvoláva skutočnú radosť.

Upratovanie a vyhadzovanie nepotrebností pritom nepovažuje za obyčajnú činnosť, ale povyšuje ich na akýsi rituál, do ktorého by sa mali zapájať všetci členovia domácnosti. To ukazuje ďalšia časť seriálu, kde s neporiadkom zápasí štvorčlenná rodina žijúca v novom malom byte. Len mama vie, kde sa nachádza teplejšie oblečenie dospievajúceho syna alebo obľúbené tričko malej dcéry, hoci o svojich veciach by mali mať prehľad hlavne ich majitelia. Japonka ich nakoniec naučí, že každý by mal byť zodpovedný za svoje veci.

V seriáli tiež Marie Kondo ponúka konkrétne nápady, ako si ponechané veci uložiť, pretože nielen upratovanie, ale aj organizovanie a triedenie vecí majú podľa nej pozitívny vplyv.

Milióny sledovateľov

Seriál Upratovanie s Marie Kondo začal Netflix vysielať prezieravo na Nový rok, keď mnohí premýšľajú o nových začiatkoch. Približuje osem domácností, ktoré sú odlišné v spôsobe života aj v problémoch. Kým jedna rodina garáž používa ako sklad, druhá hľadá priestor pre budúceho člena. Marie Kondo sa však v každej domácnosti pohybuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie