Denník N

Odborník: Pri bolesti chrbtice vám môže pomôcť obyčajná chôdza

Dávid Líška. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dávid Líška. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď vás sekne v krížoch, je to obranný mechanizmus vášho tela. Hovorí vám, aby ste prestali robiť to, čo robíte, tvrdí fyzioterapeut Dávid Líška.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • prečo ľudí sekne v krížoch,
  • ako predísť bolestiam chrbtice,
  • ktoré športy sú pre chrbticu prospešné a ktoré škodlivé,
  • čo pomôže na správne držanie tela.

Prečo ľudí bolí chrbát?

Je to výborná otázka, na ktorú by som tiež chcel poznať jednoznačnú odpoveď. Ako najčastejšie príčiny sú uvádzané degeneratívne zmeny chrbtice. Najčastejšie je uvádzané poškodenie medzistavcovej platničky. Ide o štruktúru, ktorá je medzi dvoma stavcami. Nevhodný biomechanický tlak a nevhodná výživa vedú k tomu, že platnička sa poškodí a jej obsah putuje mimo jej okraja – prstenca. Ľudovo povedané, platnička vyskočí, aj keď to ľudové pomenovanie nie je celkom presné.

Na druhej strane, pokiaľ by sme vyšetrili pomocou magnetickej rezonancie ľudí, ktorí žiadne symptómy nemajú, tak by sme zistili, že poškodenie majú aj oni. Podobné to je aj s inými štruktúrami, ktoré sú spájané s bolesťou chrbtice, ako napríklad artrotické poškodenie samotného stavca. Dôležitú úlohu zohráva aj samotné napätie svalov a zápal.

Ďalším negatívnym faktorom je zlé biomechanické postavenie v dôsledku nevhodného zamestnania alebo zlej techniky pri športe. Sú aj zriedkavejšie príčiny bolesti chrbtice, ako napríklad niektoré reumatické ochorenia, trauma, infekcia, ale tie už patria iným patričným odborníkom.

Čo môžeme robiť, aby sme bolesti predišli?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie