Denník N

Danko mlčí, či si ešte bude písať JUDr. Na bystrickom práve našli hŕbu zlých rigoróznych prác

Šéfa parlamentu Andreja Danka znova dobieha kauza jeho plagiátu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéfa parlamentu Andreja Danka znova dobieha kauza jeho plagiátu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéfa parlamentu dráždia otázky o plagiáte a Denníku N hrozí právnikmi. Jeho prípad odhalil, ako na UMB rozdávali tituly. Podvodníkom nič nehrozí.

Z oficiálneho životopisu predsedu Národnej rady sa ani dnes nedozviete, že sa stal doktorom práv na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Líder Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko si v ňom píše titul JUDr., ale spomína iba štúdium na Univerzite Komenského v Bratislave, odkiaľ má magisterský titul z práva.

Kde získal titul JUDr., sa ukázalo vlani na jeseň, keď sa Denník N začal o jeho diplom zaujímať. Predseda SNS odmieta povedať, či ešte bude tento titul používať po tom, ako bystrická univerzita v piatok potvrdila, že mu ho udelili za odpísanú rigoróznu prácu.

Škola mu nemôže titul odňať, neumožňuje to zákon. V akademickom prostredí sa plagiát považuje aj za vážny etický prešľap, v zahraničí preto odstupujú politici z funkcií.

„Opakovane účelovo klamete, pretože ste si vedomá svojho postavenia, a zneužívate ho. Predseda SNS odstúpil už svoju vec právnikom po tom, ako ste ovplyvňovali komisiu a písali o podvode a plagiáte. Títo právnici vás budú kontaktovať, ak uznajú za vhodné. Viac nám, prosím, nezasielajte svoje otázky,“ napísala šéfka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Predtým sme sa emailom Danka spýtali, prečo tvrdí, že správa účelovej komisie UMB, ktorá podrobne skúmala aj jeho rigoróznu prácu z roku 2000, nekonštatuje porušenie zákona z jeho strany, keď uviedla, že nerešpektoval autorský zákon. A či zvažuje, že nebude titul JUDr. používať.

Danko v týchto dňoch uvažuje, či bude prezidentským kandidátom SNS, téma rigorózky ho oberá o priazeň potenciálnych voličov.

V oficiálnom životopise predsedu Národnej rady si píše JUDr. Andrej Danko, že vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Bystrickú školu tam nespomína. Foto N – Tomáš Benedikovič

63 strán zo 72

Takmer celú 72-stranovú rigorózku o verejnej správe Danko poskladal z cudzích textov, pričom navodzoval dojem, akoby boli z jeho hlavy.

Z piatich učebníc podľa zistení komisie prepísal 63 strán, pričom na mnohých miestach preberal celé viacstranové kapitoly. Na zvyšných deviatich stranách by ste tiež ťažko hľadali jeho vlastné myšlienky, ide zväčša o strany s formalitami, napríklad čestné vyhlásenie alebo obsah. Jeho pár citácií bolo nevyhovujúcich.

Renomovaní vysokoškolskí učitelia a členovia komisie Vladimír Janiš a Miroslav Hužvár z UMB priznali, že u nich by podobná práca neprešla. Keby som bol Dankom, titul JUDr. by som nepoužíval, pridal Hužvár, ktorý učí 25 rokov, momentálne pôsobí na ekonomickej fakulte.

Denník N už na jeseň zverejnil, že Dankova práca je plagiátom a vykradol do nej päť vysokoškolských kníh. Akademický senát UMB po tomto článku vytvoril účelovú komisiu, ktorá mala okrem práce šéfa parlamentu preveriť ďalšie sporné rigorózky.

Zaoberala sa aj prípadom bratislavského advokáta Daniela Pisáka, ktorý podľa zistení Denníka N rok po Dankovi – v roku 2001 – uspel s rovnakou rigoróznou prácou. Komisia to po skúmaní potvrdila.

Hužvár potvrdil, že ešte objavili ďalší takýto prípad, že dvaja študenti na práve prešli s dvoma takmer totožnými rigorózkami. Danko s Pisákom tak nie sú sami.

Komisia sa nezaoberala tým, ako mohli študenti, vrátane Danka, s plagiátmi uspieť. Či to zodpovední učitelia prehliadli alebo za tým mohlo byť aj podplácanie.

Väčší problém, než sa zdá

Práve Dankov škandál odkryl, že získať diplom za plagiát nebolo ojedinelé. Pri preverovaní objavili ďalšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie