Denník N

Nový primátor Prahy: Paru mám napočúvanú, na spoluprácu s Bratislavou sa teším

Pražský primátor Zdeněk Hřib. Foto - Deník N/Ludvík Hradílek
Pražský primátor Zdeněk Hřib. Foto – Deník N/Ludvík Hradílek

Neustále počúvam, že do politiky by mali ísť nové tváre, a potom, keď sa objavia, tak sa zase hovorí: toho nikto nepozná. Je to schizofrénia, vraví pirátsky primátor Zdeněk Hřib.

Pred vlaňajšími českými komunálnymi voľbami bolo jasné, že v Prahe majú Piráti veľkú šancu uspieť. Mnohých však prekvapilo, keď na čelo kandidátky postavili verejnosti takmer neznámeho Zdeňka Hřiba (37).

Odborník na informačné systémy vo verejných službách síce pražské voľby nevyhral, ​​skončil druhý, ale po dohode koalície napokon zasadol do primátorského kresla. Z Prahy sa tak stalo akési pirátske laboratórium, kde chce strana ukázať, ako by vládla aj na najvyššej, celoštátnej úrovni.

Máte na magistráte zavesenú pirátsku vlajku?

Pirátsku vlajku mám zavesenú v kancelárii. Ale my s tými symbolmi veľmi nepracujeme, viac nás zaujíma budúcnosť. Aby deti nemuseli odísť do Viedne, pretože tam zoženú bývanie, aby sme neboli lacnou montážnou halou a aby neodtekali zisky do daňových rajov. V symboloch sme žili v minulých dobách.

Môžete sa trochu predstaviť? Kto je Zdeněk Hřib, nový pražský primátor?

Vyštudoval som medicínu, čo je už z podstaty služba ľuďom.

Zaujalo ma, že ste sa liečeniu nikdy nevenovali. Prečo?

Je pravda, že som neliečil ľudí, ale liečil som systém. V čase, keď som promoval, v Česku fungoval veľmi sofistikovaný systém sociálneho vydierania absolventov medicíny. Trávili v práci sto percent času osem hodín denne, ale dostali len päť percent platu. Vtedy mi povedali: Tak to tu jednoducho chodí, dostaneš 0,05 úväzku. Odmietol som sa na tomto systéme podieľať, pretože by som nemal z čoho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie