Denník N

Daniela Hantuchová: Uspieť v komentovaní je ťažšie ako vyhrávať turnaje

Daniela Hantuchová pri rozlúčke s kariérou v roku 2017. Foto – TASR
Daniela Hantuchová pri rozlúčke s kariérou v roku 2017. Foto – TASR

Keď jedna z najúspešnejších slovenských tenistiek Daniela Hantuchová v roku 2017 ukončila kariéru, okamžite začala dostávať ponuky na komentovanie a moderovanie tenisových programov. Hovorí, že uspieť v konkurencii iných komentátorov a komentátoriek je niekedy ťažšie než vyhrať tenisový turnaj.

Prezident Andrej Kiska jej v januári udelil vyznamenanie za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti športu a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

V roku 2017 ste oznámili koniec kariéry. Čo robíte teraz?

Som šťastná a vďačná za to, aké ponuky mi okamžite začali prichádzať na komentovanie. Hneď ako som oznámila koniec, tak som akosi prirodzene, ešte v ten deň, pracovala pre televíznu stanicu. Som so sebou dosť spokojná, že to plynule prešlo do ďalšej tenisovej kariéry, ale už v inom postavení.

Robíte okrem komentovania ešte niečo iné?

Komentovanie mi zaberá veľmi veľa času. Dostať takéto ponuky je možno ešte ťažšie ako vyhrávať turnaje, pretože miest, čo sa týka komentovania, nie je veľmi veľa. Angličtina navyše nie je môj prvý jazyk, ale trénujem, aby som mala anglickú výslovnosť, keďže mám zmluvu s Amazonom. Je to pre mňa skoro rovnaký tlak, ako keď som hrala, niekedy dokonca väčší, lebo je to veľmi náročné. Ale som rada, posúva ma to dopredu a musím na sebe makať tak, ako som makala v tenise.

Ľudia vás teda môžu vidieť na Amazon Prime? Ten na Slovensku nie je veľmi známy.

Áno. Bola som prvá žena, ktorá pre Amazon komentovala mužský turnaj ATP v Queense minulý rok. Robila som pre nich aj US Open. Tento rok začíname s Indiana Wells. Nesmierne si to vážim, sú v športe úplne noví, veľmi sa snažia a ponuky dávajú len tým najlepším. Popritom ešte robím pre Fox Sport Asia. Pre nich budem pokrývať Australian Open aj Wimbledon. Na Tenis Channel som mala počas Wimbledonu svoju vlastnú šou Downtown Deni. Počas US Open som v podstate pracovala pre tri televízne stanice naraz.

Pripravovali ste sa nejako na to, že ukončíte profesionálnu kariéru? Dá sa na to vôbec pripraviť?

Nedá sa to naplánovať. Koniec navyše musí prísť postupne. Keď športovci ukončia kariéru, z kondičného režimu nevypadnú okamžite, lebo ich telo je zvyknuté na extrémnu záťaž. Ak by sa snažili skokovo zaradiť do bežného života, bolo by to zdravotne dosť nebezpečné. Treba na to ísť postupne. Nedávať si také dávky, ale stále sa udržiavať a starať sa o seba, lebo svaly a šľachy boli zvyknuté na úplne inú záťaž než u bežných ľudí.

Ako dlho po ukončení kariéry ešte musia intenzívne cvičiť?

Už to robíme skôr pre seba, takže je to veľmi individuálne. Keď som mala dni, že som nestíhala, alebo sa mi nechcelo, bolo príjemné vedieť, že nemusím. V každom športovcovi podľa mňa zostáva to, že si ide s radosťou zacvičiť. Je to niečo, čo zostáva na celý život. Sme na tom podobne ako každý zdravý človek, ktorý si chodí rád zacvičiť do fitka alebo zabehať. Akurát my si naložíme trochu iné dávky, a ešte stále je to pre nás málo, lebo potom nenasledujú štyri hodiny na dvorci.

Daniela Hantuchová počas moderovania pre Fox Sports.
Foto – Instagram

Ako vyzeral váš bežný deň, keď ste ešte hrávali profesionálne?

Hrala som veľa rokov s množstvom rôznych trénerov, takže to bolo každú chvíľu iné. Keď som ešte chodila do školy, tak som mávala prvý tenisový tréning pred školou od šiestej do pol ôsmej. Rodičia dávali pozor, aby som školu nevynechávala. Po škole od druhej do tretej som zvyčajne mávala ešte klavír. Od pol štvrtej do pol piatej nasledovala kondičná príprava a potom sme sa presúvali opäť na tenis, ktorý som hrala od pol šiestej do pol ôsmej. Potom rýchlo domov navečerať sa a urobiť si úlohy do školy.

To znamená, že ste vstávali o piatej?

Najneskôr o štvrť na šesť. A to bol ešte ten lepší prípad, lebo keď som trénovala na Floride s Bollettierim (americký tréner Nick Bollettieri, pozn. aut.), tak s ním som musela byť už o pol šiestej v posilňovni.

Daniela Hantuchová na slávnosti, kde si od prezidenta prevzala vyznamenanie. Zdroj – Instagram

Keď sa Daniela Hantuchová v roku 2017 lúčila s kariérou, na jej exhibičný zápas prišiel aj prezident Andrej Kiska. Foto – tasr

Ako vyzerá jedálniček profesionálnej športovkyne?

Je dôležité jesť najmä karbohydráty a proteíny, pretože sa to počas dňa všetko spáli. Potrebovali sme veľa energie, takže sme mohli jesť aj nezdravé veci. Ja som jedla veľa sladkého.

Na jedlo som kládla väčší dôraz počas turnajov. Keď boli veľké teplá, hrozili nám počas zápasu žalúdočné problémy, takže sme museli jesť trocha ľahšie. Mne pred zápasom veľmi vyhovovala ryža. Dokonca viac ako cestoviny, hoci sa hovorilo, že treba jesť práve tie. Po zápase hneď proteínový šejk alebo ešte predtým nejaká rýchla energia. Počas turnajov som nejedla žiadne morské plody alebo iné potraviny, ktoré nemusia byť práve najbezpečnejšie.

V roku 2003 ste boli veľmi chudá. Mali ste 55 kilogramov a 181 centimetrov. Vy aj váš tréner ste tvrdili, že nemáte zdravotné problémy, len ste spálili viac kalórií, než ste prijali, a teraz musíte späť pribrať. Čo ste jedli, aby ste pribrali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie