Denník N

Najskôr deti, až potom peniaze. Sedem rád, ako sa postaviť k rozvodu

Ilustračné foto – Unsplash/Hutomo Abrianto
Ilustračné foto – Unsplash/Hutomo Abrianto

Píše Lisa Bonosová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Wendy Parisová a jej exmanžel David nie sú spolu už sedem rokov. Za ten čas sa obaja presťahovali z New Yorku do Los Angeles, no nikdy od seba nebývali ďalej než tri bloky.

Naďalej spolu organizujú večierky. Už roky každé ráno odprevádzajú svojho 11-ročného syna Alexandra do školy. David k nim párkrát do týždňa prichádza, aby pripravil raňajky, a aj väčšinu nedieľ trávia spoločne.

Ostávať v blízkosti svojho ex – či už fyzicky, alebo emocionálne – nemusí byť dobré pre každého. Parisová súhlasí, že je to občas náročné. No páči sa jej, že Alexander sa môže ľahko presúvať medzi domami oboch svojich rodičov.

„S bývalým manželom som v blízkosti najmä preto, že by som sa necítila pohodlne, keby mal syn rodičov, ktorí sa navzájom odcudzili,“ vysvetľuje.

Ľudia si podľa nej často myslia, že keď sa manželia rozvedú, už si viac nedôverujú. „Predstavujete si, že je vaše dieťa v cudzom dome, nemáte naň žiaden dosah, a to vám pripadá desivé.“

Preto si Parisová a jej exmanžel vymysleli model, ktorý im vyhovuje.

Keď vlani v amerických médiách rezonoval rozvod najbohatšieho muža na svete Jeffa Bezosa, rozhodla som sa pozhovárať sa s viacerými rozvodovými právnikmi, s rozvodovým koučom a s ľuďmi, ktorí si tým celým prešli, aby mi povedali, ako zvládnuť rozvod bez toho, aby ste rozvrátili celú rodinu.

Iste, každý vzťah je iný, no ak ste práve pred rozvodom, mali by ste myslieť na týchto sedem všeobecných zásad.

1. Aj rozvod si vyžaduje trochu súcitu

Keď si právnička Nicole Sodomová čítala o rozvode Bezosovcov, zarazila ju jedna veta: „Po období ,láskyplného skúmania a skúšobného odlúčenia‘ sa pár rozhodol rozísť.“ Použitie slovíčka „láskyplný“ v ozname o rozvode podľa nej vyzerá najmä ako snaha prejaviť trochu súcitu.

„Ľudia sa menia. Tí, ktorých si berieme, nie sú tí istí, s ktorými sa rozvádzame,“ vraví Sodomová. Často sa stáva, že nedospievame

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie