Denník N

Mediálny odborník z Gdanska: Nebola náhoda, že si vrah vybral práve starostu

Ľudia v Gdansku v pondelok zapaľovali sviečky za svojho zavraždeného starostu. Foto - TASR/AP
Ľudia v Gdansku v pondelok zapaľovali sviečky za svojho zavraždeného starostu. Foto – TASR/AP

„Ešte v nedeľu zbieral starosta v uliciach Gdanska peniaze na charitu. Bez bodyguarda a bez obáv, že mu niekto ublíži,“ hovorí Mirek Kowalski.

Mirek Kowalski je odborníkom na digitálne médiá, ktorý sa narodil a žije v Gdansku. Zavraždeného Pawla Adamowicza poznal osobne. „Budeme na neho spomínať ako na jedného z najvýznamnejších starostov mesta,“ hovorí. 

Zúčastnili ste sa pondelkového zhromaždenia na spomienku zabitého starostu v Gdansku. Aká tam bola atmosféra?

Bola to veľmi pokojná a tichá spomienka na Pawla Adamowicza. Na konci zhromaždenia hovoril Donald Tusk, jeho priateľ a bývalý poľský premiér. Jeho prejav nebol dlhý, ale bol dojemný. Po prejave zaznela pieseň Sound of Silence od Simona a Garfunkela, ktorá, čo som ani nevedel, bola obľúbenou pesničkou Adamowicza. To bol tiež silný moment. Pokiaľ si pamätám, bolo to najväčšie zhromaždenie na tomto mieste – na Dlhej ulici a na námestí. Nikdy som tam nevidel také davy. Bolo tam asi 16-tisíc ľudí.

Na Slovensku minulý rok zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, po čom boli v krajine silné protesty. Aj keď je to iný prípad, nedá sa čakať, že by vražda starostu Pawla Adamowicza prerástla aj v Poľsku do niečoho väčšieho?

Bojím sa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie