Denník N

Lyžiarsky tréner odpovedá na otázky o Vlhovej aj o hobby lyžiaroch: Deti neučte pluhovať a jazdiť bez paličiek

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Členov redakcie Denníka N sme vyzvali, nech spíšu, čo ich vždy zaujímalo o lyžovaní, no nikdy sa to nespýtali, lebo sa hanbili. Výzvu sme adresovali aj čitateľom vo facebookovej skupine určenej pre predplatiteľov.

Z otázok vyplýva, že okrem súťažného lyžovania, ktoré sledujú v televízii, ľudí zaujímajú aj otázky o hobby lyžovaní. Napríklad, aké najčastejšie chyby robia amatérski lyžiari alebo či je správne deti najprv naučiť pluhovať. Otázky sme zanechali vo forme, v akej ste ich položili.

Čitateľov a reportérov Denníka N tiež zaujíma, koľko stoja lyže Petry Vlhovej. Viacerí sa pýtali aj na to, ako sa vyhnúť bolesti kolien alebo ako posilniť stehná, aby počas lyžovačky nepálili. Zaujímalo ich aj to, prečo sa im zdá, že slalomárky niektoré brány vynechávajú.

Odpovede na otázky vypracoval Branislav Dvonč, lyžiarsky tréner, ktorý pôsobil aj v tíme majstrov sveta Kosteličovcov.

Koľko stoja Vlhovej lyže?

To vie len ona. Jeden pár však môže stáť okolo 2-tisíc eur.

Koľko párov lyží a lyžiarok a na aké účely potrebuje na jednu sezónu (tréningové, na preteky, rôzne disciplíny), ako dlho jeden pár lyží vydrží (vplyv servisu a brúsenia hrán) a či má niektoré lyže viacero sezón alebo napríklad sa každú sezónu snažia mať najnovšie modely (pevne dúfam, na jej úrovni už od sponzorov).

Na každú disciplínu má špičkový pretekár od 5 do 10 párov lyží na sezónu.

Pomáha Vlhovej, že je ťažšia ako Shiffrinová?

Určite nie. Každý športovec podľa svojho somatotypu musí prispôsobiť svoju techniku danej disciplíne a využívať svoje prednosti na optimálny výkon. Lyžovanie je veľmi technický šport, kde je veľmi veľa iných vplyvov na výsledok okrem hmotnosti.

Aký je to rýchly sneh? Aké sú ďalšie typy snehu (ľadový? mokrý? prašan?) a ktoré vyhovujú Vlhovej?

Pretekové trate na Svetovom pohári sa zalievajú vodou, aby boli tvrdé, nerozbili sa a vytvárali ideálne podmienky pre všetkých štartujúcich. Ľadový sneh je taký, do ktorého je nastriekanej veľa vody a je dokonale premrznutý. Mokrý sneh je taký, ktorý vznikne po veľkom oteplení do plusových teplôt a daždi. Prašan je sneh, ktorý padá pri mínusových teplotách. Je ľahký, obľubujú ho freerideri. Vlhovej somatotypu a technike jazdy z môjho pohľadu vyhovuje tvrdá rýchla podložka.

Čo znamená, že má mužský štýl?

Má silovejší prejav jazdy. Dáva väčší tlak na lyže a využíva svoje fyzické prednosti. Pre laika sa môže jej jazda javiť menej elegantná ako jazda Mikaely Shiffrinovej.

Aký je trend v štýle jazdy?

Vzhľadom na konkurenciu, hlavne u mladých pretekárok, vidíme odvážnu jazdu na hranici vypadnutia, lebo jedine tak sa môžu dostať na popredné umiestnenia a presadiť sa v tvrdej konkurencii.

Prečo sa v lyžovaní darí iba našim ženám a nie aj mužom?

Presadiť sa v ženskom Svetovom pohári a v mužskom je diametrálny rozdiel. V mužskom lyžovaní je väčšia konkurencia. Počet profi lyžiarov a lyžiarok je rozdielny výrazne v neprospech mužov (mužov je viac).

Prečo sa Slovenkám darí práve v slalome?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie