Denník N

Stimuly na vedu: zhodné časti posudkov, vysoké hodnotenia, konflikt záujmov či podozrivé firmy

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR

Až 14 podporených firiem – čiže takmer polovica – získalo v každom zo štyroch hodnotení plný počet 100 bodov.

Po Petrovi Plavčanovi, ktorý musel odísť pre škandál s eurofondami na vedu, má veľký problém s grantmi aj ďalšia ministerka školstva za SNS Martina Lubyová. Rozdeľovala výrazne menší balík (33,4 milióna eur) a nie z eurofondov, no podozrení je veľa a pribúdajú.

Spochybnený je výber firiem, ktoré dostali peniaze na výskum – opakuje sa model, že peniaze dostali aj firmy, ktoré doteraz s deklarovaným výskumom nemali mnoho spoločné. Aj teraz sú pochybnosti o hodnoteniach a opäť sa ukázali prepojenia firiem na politikov a dokonca priamo na predsedu SNS Andreja Danka.

Peniaze dostane napríklad firma Martina Babiara, ktorý bol v minulosti v dozornej rade spoločnosti SBS Dynasty s Dankom, či štátna firma Konštrukta – Defence, ktorú ľudia Andreja Danka na ministerstve obrany využili pri vyše 400-miliónovej zákazke na obrnené transportéry.

Celé identické pasáže hodnotení

Začiatkom týždňa zverejnila platforma Žijem vedu časti posudkov Martinského centra imunológie, z ktorých vyplýva, že obsahujú viacero zhodných častí. Ide o stovky slov v rovnakom poradí.

Ministerstvo školstva síce argumentuje, že „určitá zhoda vo formulácii v posudkoch je bežná a žiaduca, nakoľko posudzovatelia dostali vzor formulára posudku v závislosti od konkrétnej oblasti a zároveň boli viazaní postupovať podľa zverejnenej metodiky a jednotného manuálu pre hodnotenie“, no priložená dokumentácia časti posudkov ukazuje, že nešlo o určitú zhodu, ale úplnú.

Hodnotenie bolo anonymné, hodnotitelia sa nemali ako poznať a podľa ministerstva disponovali jedinečnými prístupovými údajmi do systému, ak vkladali posudky online.

„Je nemožné, aby dvaja anonymní hodnotitelia odovzdali posudky, ktoré obsahujú viac ako sto slov v tom istom poradí,“ hovorí Imrich Barák z Ústavu molekulárnej biológie SAV. Vedec je členom iniciatívy Veda chce žiť!

Časť zhodných pasáží posudkov Martinského centra imunológie – porovnajte text hore a dole.

V piatok 11. januára niekto dodatočne upravil 124 hodnotení z celkového počtu 170. Vyplýva to z údajov, ktoré Denníku N poskytla platforma Žijem vedu.

Išlo o drobné zásahy, ktoré sa netýkali obsahu hodnotení, a predpokladáme, že z PDF súborov na ministerstve odstránili iba osobné údaje hodnotiteľov, prípadne metadáta o zamestnancoch ministerstva, ktorí s nimi pracovali.

Takéto posudky po úprave z piatka 11. januára momentálne visia na webe.

Denníku N sa však podarilo dostať k hodnoteniam pred ich úpravou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Stimuly na vedu a výskum

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie