Denník N

Brexit: dôležité hlasovanie, ale žiadne riešenie ani žiadny posun

Foto - ap
Foto – ap

Aktualizované 16. 1. o 16:55: Tvrdenie lídra britskej opozície, že ak získa moc, vyjedná lepšiu dohodu než Mayová, nemá žiadny reálny základ.

Nielenže sa zázrak nekonal, dopadlo to oveľa horšie. Britskí poslanci odmietli dohodu o brexite rekordným pomerom hlasov, viac ako dvojtretinovou väčšinou.

Ak by sa väčšina proti dohode počítala na desiatky poslancov, premiérka Theresa Mayová by mohla dúfať, že dokáže vyrokovať miernu úpravu dohody alebo že dostane od Bruselu skutočné záruky pre dočasnosť takzvanej severoírskej „poistky“. A že takáto upravená dohoda už väčšinu získa.

Takto je naozaj ťažké predstaviť si, v čo Mayová ešte dúfa, aj keď na čele strany a vlády pravdepodobne i toto fiasko prežije. Pomer hlasov proti dohode totiž opäť potvrdzuje, že Británia je zúfalo rozdelená a zďaleka nielen na odporcov a podporovateľov brexitu.

Briti nemôžu povedať, čo by chceli, ako ich vyzval okrem mnohých iných i predseda Európskej komisie. Nie preto, že by to nevedeli, skoro každý však chce niečo iné. Dnes jednoducho neexistuje riešenie, ktoré by malo v Británii bezpečnú väčšinu a ktoré by bolo možné vydávať za postoj Británie. Krajina síce má legálne zvolenú vládu, názor vlády v otázke brexitu sa však evidentne nezhoduje ani s názorom parlamentu.

Dá sa predpokladať iba to, že drvivá väčšina poslancov chce odchod na základe nejakej dohody, táto dohoda však musí byť výrazne iná než tá súčasná, aby ju podporili. A to sa, aspoň dnes, zdá byť za hranicou možného.

Bolo by to za hranicou možného, aj keby Európska únia dohodu za (takmer) každú cenu chcela.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie