Denník N

Matovičovcov pobúril poplatok pošty za platby SIPO, chcú, aby ho pošta dočasne znížila

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Kto platí na pošte šeky v hotovosti, musí rátať s tým, že za spracovanie platby SIPO si pošta vypýta už 90 centov.

Ak pôjdete na poštu zaplatiť koncesionárske poplatky, ktoré sú vo výške 4,64 eura, pošta vám od nového roka priráta k hotovostnej platbe na priehradke ešte poplatok 90 centov. Celková platba sa tak zvýši o viac ako 20 percent. Poplatky za spracovanie platby si pošta účtovala aj predtým, no od začiatku roka ich zdvojnásobila.

Príkladom úhrady koncesionárskych poplatkov si pomohla opozičná OĽaNO, aby ukázala, že 90 centov nie je len taký bezvýznamný poplatok. Týka sa až dvoch tretín platiteľov SIPO, ktorí každý mesiac prídu na poštu, aby za vodu, teplo, elektrinu či koncesionárske poplatky zaplatili v hotovosti.

Len tretina ľudí platí účty bezhotovostne (cez internet banking) a pošte tak za spracovanie SIPO nehradia žiaden poplatok.

„Pošta by mala pozastaviť prudké zvýšenie poplatku za SIPO, kým na každej prevádzke nezabezpečí bezplatnú platbu kartou,“ vyzval preto poštu opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO).

Ako to vysvetľuje pošta

Slovenská pošta na svojom webe uvádza, že poplatok za spracovanie úhrady dokladu SIPO sa od začiatku roka zvýšil v priemere o 46 centov. Má to byť jedno z opatrení na zlepšenie jej hospodárenia. „Slovenská pošta eviduje za rok 2018 negatívny hospodársky výsledok z dôvodu významného medziročného poklesu záujmu o univerzálne služby, ako aj zvyšujúcich sa osobných nákladov,“ uviedla pošta.

Pošta ešte vraví,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie