Denník N

Štáty sa chystajú na tvrdý brexit. Čo by spravil so Slovákmi v Británii a našou ekonomikou?

Na snímke alegorický voz s karikatúrou osobností brexitu prechádza okolo britského parlamentu v Londýne 15. januára 2019. Foto - TASR/AP
Na snímke alegorický voz s karikatúrou osobností brexitu prechádza okolo britského parlamentu v Londýne 15. januára 2019. Foto – TASR/AP

Zástancovia odchodu bez dohody ho vidia ako príležitosť.

Je piatok, 29. marca 2019, 23:00 britského času. O pár hodín sa na Slovensku otvoria volebné miestnosti pre druhé kolo prezidentských volieb, no oči celého sveta sa upierajú na Britániu.

Tá odchádza z Európskej únie, no keďže premiérka Theresa Mayová ani po ústupkoch z Bruselu nedokázala cez britský parlament pretlačiť vyrokovanú dohodu s Bruselom, Británia z EÚ odchádza natvrdo.

Aj takto sa napokon môže skončiť dvojročná snaha britskej vlády naplniť rozhodnutie svojich voličov z referenda a vyviesť Britániu z Európskej únie. Po utorkovom fiasku, keď Mayovej dohodu podporilo len 202 poslancov a 432 bolo proti, je scenár tvrdého brexitu reálnejší ako predtým.

V hre sú však stále možnosti, že Mayová pretlačí dohodu na druhýkrát, posunie sa termín odchodu či padne jej vláda a budú predčasné voľby, ktoré povedú až k druhému referendu.

„Vývoj bude závisieť od výsledkov stredajšieho hlasovania o nedôvere vláde v britskom parlamente (očakáva sa, že parlament podrží Mayovej vládu, pozn. red.) a od ďalších návrhov britskej vlády – či už od opätovného predloženia dohody na hlasovanie, cez predĺženie dvojročnej lehoty až po stiahnutie aktivácie článku 50. Tvrdému brexitu k 29. marcu 2019 sa vyhneme len vtedy, ak sa v britskom parlamente nájde väčšina na podporu niektorého z uvedených riešení,“ odpísalo slovenské ministerstvo zahraničia.

Bez dohody

Odchod bez dohody znamená, že by z minúty na minúty Británia nebola členom EÚ. Neexistovalo by žiadne prechodné obdobie na postupné zavádzanie zmien (v dohode, ktorú poslanci odmietli, sa hovorilo o 21 mesiacoch).

Británia by pre Európsku úniu bola ako každá iná „cudzia“ krajina, s ktorou nemá uzatvorenú obchodnú zmluvu. Znamenalo by to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie