Denník N

Zistila som, že ma miluje aj s mojimi dlhmi. Kedy a ako hovoriť s partnerom o peniazoch?

Foto - Flickr.com/Matt Madd
Foto – Flickr.com/Matt Madd

Keď som sa priateľovi zdôverila so smutným stavom svojich financií vrátane svojho úverového skóre, nesmierne sa mi uľavilo, že na mňa nezazeral, akoby som zabila šteňa.

Píše Rachel Kramer Busselová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Prvým pravidlom, ktoré sme s priateľom zaviedli, keď sme pred siedmimi rokmi začínali randiť, bolo to, že budeme k sebe úprimní. Vo všetkom.

Tak si vypočul o mojich panických atakoch, o zmeškaných letoch i o tom, ako som si najala smetiarov, aby ma oslobodili od harabúrd, ktoré sa mi doma nakopili. No rozhodne najťažšie bolo otvorene diskutovať o peniazoch.

Keď sme sa spoznali, mala som na krku dlh stotisíc dolárov zo študentských pôžičiek, z kreditných kariet a z nedoplatených daní.

Nie je to nič nezvyčajné. Bežný Američan vo veku od 35 do 44 rokov v priemere dlhuje 133-tisíc dolárov – do toho sa počítajú hypotéky, kreditky, lízing auta či študentské pôžičky. Tí pod 35 majú v priemere dlh 67 400 dolárov.

Mne sa už podarilo vyplatiť študentskú pôžičku, takže dlžím len nejakých 70-tisíc. Keď som sa priateľovi zdôverila so smutným stavom svojich financií vrátane svojho úverového skóre, nesmierne sa mi uľavilo, že na mňa nezazeral, akoby som zabila šteňa. Pokojne sa ma spýtal, ako som sa do dlhu dostala a čo s ním plánujem urobiť.

Nechávala som si to pre seba

Vysoký úver môže pokaziť aj ten najnádejnejší vzťah. Niektorí ľudia si potenciálnych partnerov vyberajú aj podľa úverového skóre. Existuje pre nich dokonca aj zoznamka.

Našťastie, môjho priateľa ani to nevyplašilo. Ani raz nedopustil, aby som sa kvôli svojim chybám cítila hlúpo alebo previnilo. Dotlačil ma k tomu, aby som si zriadila penzijný fond, a pripravil mi rozpočtovú tabuľku, akú som predtým jakživ nevidela.

Hoci bol veľmi nápomocný a trpezlivý, už len to, že som sa mu zdôverila, ako narábam s peniazmi, ma veľmi vydesilo. Stretli sme sa až ako zrelí tridsiatnici a ja som bola už od osemnástky zvyknutá nechávať si svoje finančné záležitosti iba pre seba. Ten inštinkt mi ostal aj naďalej. Vo vnútri sa stále bojím, že ma opustí kvôli niekomu, kto je finančne zodpovedný a má ozajstnú prácu.

Podľa finančnej terapeutky Amandy Claymanovej je strach hovoriť s partnerom o svojich financiách normálny. „Dlh alebo iné finančné ťažkosti nie sú nič, z čoho by ste mali mať zvlášť radosť. Máte právo obávať sa, že niekto vás bude vnímať v inom svetle a nebude vás považovať za vhodného partnera,“ vraví Claymanová.

Či už máte na krku dlh vy, váš partner alebo obaja, prečítajte si týchto pár tipov, ako sa o tom porozprávať.

1. Zdôverte sa, keď vzťah začne byť vážny

„Nemusíte byť ani zosobášení. Ak váš vzťah dospeje do fázy, že máte pred sebou spoločné ciele a plánujete spoločnú budúcnosť, mali by ste sa o dlhoch porozprávať,“ tvrdí Cristina Guglielmettiová, prezidentka spoločnosti Future Perfect Planning.

Claymanová odporúča, aby ste si sami pre seba určili termín, kedy vyjdete s pravdou von. My sme sa o peniazoch porozprávali, keď sme začali zvažovať, že budeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie