Denník N

Alternatíva voči Smeru musí byť založená na programe, nie na spasiteľovi

Neexistuje žiadny spasiteľ slovenskej pravice, alternatíva sa môže vytvoriť okolo osi Most-Híd, KDH a Sieť.

Autor je predseda strany Most-Híd

Politická situácia, ktorá nastala po voľbách v roku 2012, bola novou skúsenosťou pre celú pravicu v našej krátkej histórii samostatnosti. Dôsledkom toho, že bývalá premiérka Radičová odišla z politiky a jej vtedajšia strana SDKÚ-DS len tesne prekročila prah parlamentu, bol chýbajúci prirodzený líder na pravej strane spektra.

Po neúspešných pokusoch viacerých pravicových strán, z ktorých ani jedna nedokázala za viac ako tri roky na seba strhnúť trvalú pozornosť viac ako desiatich percent voličov, je zrejmé, že cestou pre akýkoľvek úspech vo voľbách 2016 bude nevyhnutná spolupráca viacerých pravicových strán.

Som presvedčený, že neexistuje nejaký „spasiteľ“ slovenskej pravice, ktorého treba hľadať, respektíve naňho čakať. Práve naopak, necelých desať mesiacov pred voľbami treba jasne pomenovať alternatívu voči súčasnej politike vládneho Smeru, ktorá môže byť úspešná.

Alternatíva musí byť postavená na kvalitnom, čitateľnom a odvážnom programe systémových zmien pre celú krajinu. Akokoľvek sa pozerám na viac ako trojročné vládnutie Smeru, okrem obrovského množstva schránkových firiem napojených na verejné zdroje vidím najväčší nedostatok v chýbajúcich systémových riešeniach takmer vo všetkých rezortoch. Niektoré čísla sa síce na prvý pohľad zdajú pekné, ale len čo ich porovnáme napríklad s našimi susedmi, vidíme, že Slovensko zaostáva a prešľapuje na mieste. A tento fakt pociťujú ľudia aj na stagnujúcej životnej úrovni, nezlepšovaní kvality verejných služieb, jednoducho v chýbajúcom fakte, že štát je tu pre nich, a nie oni pre štát.

Práve odvaha presadzovať systémové riešenia a stáť za nimi, aj keď neprinášajú okamžité ovocie, bude musieť byť veľmi dôležitou vlastnosťou budúcej vlády. Samozrejme, nehovorím o potrebe skúseností a s tým spojenej zodpovednosti, ktorá tak veľmi chýbala niektorým členom vlády v rokoch 2010 – 2012. Len zodpovedná vláda bude schopná uviesť tieto systémové zmeny do života, ktoré po určitom čase prinesú konkrétne výsledky pre zlepšenie života ľudí na Slovensku.

Potrebujeme znovu ukázať, že schopnosti a znalosti našich občanov nie sú menšie ako u našich susedov a že naša krajina môže byť znovu lídrom a inšpiráciou pre okolité štáty.

Myslím si, že v súčasnosti sa môže takáto alternatíva vytvárať okolo osi Most-Híd, KDH a Sieť. Spolupráca týchto strán nemá byť založená na nejakom umelom spájaní, respektíve spoločnom vystupovaní. Naopak, každá z týchto strán by mala urobiť samostatne všetko pre to, aby oslovila čo najviac zo svojich potenciálnych voličov. Je veľmi dôležité, aby vedomie, že žiadna z týchto troch strán nemôže byť samostatne alternatívou voči Smeru, bolo vštepené v každej z nich.

Len spoluprácou týchto strán a ich politikov sa systémové zmeny na Slovensku môžu stať po marci 2016 skutočnosťou. O tom, že strana Most-Híd má spoluprácu vo svojej DNA, dnes už nikoho netreba presviedčať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie