Denník N

Môže to byť zlomový moment pre Slovensko, hovorí o dvoch prestížnych cenách Michal Kaščák

Michal Kaščák s tímom Pohody počas galavečera Európskych festivalových cien. Foto - Martina Mlčúchová
Michal Kaščák s tímom Pohody počas galavečera Európskych festivalových cien. Foto – Martina Mlčúchová

Vlani si prevzal ocenenie od slovenského prezidenta, teraz od zahraničných hudobných profesionálov. Na najdôležitejšej akcii európskej hudobnej scény – festivale Eurosonic v holandskom Groningene. Presnejšie ide o dve ceny. The Award for Excellence and Passion je pre neho, Take A Stand Award ako „uznanie tým, ktorí hovoria o mierumilovnom dialógu, ľudskosti, tolerancii a vzájomnom porozumení,“ patrí festivalu Pohoda, ktorý MICHAL KAŠČÁK zakladal a dodnes vedie.

Pohoda už jednu Európsku festivalovú cenu má, za ekologický prístup, a v minulosti bola viackrát nominovaná. Teraz ju ocenili za cyklus akcií venovaných pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Už na pódiu ste povedali, že by ste si cenu Take A Stand Award radšej nepreberali. To vysvetľovať netreba. Aký v tom vidíte odkaz z pohľadu európskych hudobných profesionálov?

Tie koncerty sme samozrejme nerobili preto, aby sme dostali nejakú cenu. Tá cena je na tom najmenej podstatná. Ale zase je veľmi dobre vidieť, že to, čo sa uplynulý rok dialo na Slovensku, má medzinárodný ohlas. Bola to zlomová udalosť pre nás, ale aj z európskeho pohľadu. Hudba má takú silu, že dokáže prekonávať aj smutné udalosti. Ukázalo sa to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie