Denník N

Prodekan Slobodník z UK: Z úcty k pravde sme sa museli ozvať. Dankova obrana neobstojí

Predseda Národnej rady Andrej Danko pred portrétom Štúra. Foto - TASR
Predseda Národnej rady Andrej Danko pred portrétom Štúra. Foto – TASR

Oponent rigoróznej práce Andreja Danka musel byť absolútny diletant, vraví prodekan Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Martin Slobodník, ktorý bude od februára dekanom.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo v prípade šéfa parlamentu nejde o nejaké zabudnuté úvodzovky,
  • v čom je nebezpečné, ak Danko a ministerka školstva nechcú priznať, že odovzdal neprijateľný plagiát,
  • prečo je nesprávne kryť učiteľov, ktorí sú zodpovední za udelenie titulu Dankovi,
  • ako by mala Univerzita Komenského ešte prispieť k odhaleniam Danka, ktorý počas štúdia podvádzal,
  • čo povie študentom, keď budú chcieť odpisovať ako predseda parlamentu.

Filozofická fakulta Univerzity Komenského sa rozhodla ozvať a Dankovu prácu jasne nazvala plagiátom. V kritike Danka a ministerky Lubyovej sa k nej potom pridali aj Univerzita Komenského a Univerzita P.J. Šafárika.

Prečo sa Filozofická fakulta UK rozhodla ozvať proti ministerke školstva Martine Lubyovej, aby nebagatelizovala prípad plagiátorstva Andreja Danka?

Neozývali sme sa primárne proti ministerke, ale smerom k akademickej obci, lebo sme mali po piatkovom zverejnení správy komisie UMB pocit, že sa tu začínajú relativizovať princípy, ktoré sú posvätné a sú akýmisi piliermi akademického života. Dospeli sme k rozhodnutiu, že ako akademická inštitúcia s istou históriou a súčasnosťou, ktorá sa chce pozrieť do zrkadla a zachovať si sebaúctu i úctu k pravde, sa nemôžeme tváriť, že tento rámec debaty, ktorý sa snažia nastaviť pán Danko a pani ministerka, je akceptovateľný. Že nerozoznávame, čo je biele a čo čierne, a mlčíme pri tom, keď šíria nekorektné informácie o akademickej práci.

Andrej Danko hovorí, že žiaden plagiát neodovzdal. Ministerka Lubyová povedala, že „po dvadsiatich rokoch vás nemôžu sekírovať za to, že ste niekde nedali úvodzovky“. Vo vyhlásení upozorňujete, že nejde o nejaké úvodzovky, ale Danko sa dopustil podvodu, keďže do práce odpísal okolo 85 percent cudzieho textu, ktorý vydával za svoj, čo je zakázané. V čom je ich konanie nebezpečné?

V tom, že vytvára ilúziu, že pred dvadsiatimi rokmi sa takto bežne písali práce, čo mňa osobne uráža. Diplomovú prácu som písal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie