Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O modernej verzii divocha žijúceho osamote na Aljaške

Joe Ford žije v špine, ktorá je „čistá“, lebo je prírodná, ale uznáva aj vymoženosti civilizácie.

Joe Ford je moderná verzia Henryho Davida Thoreaua, filozofa z 19. storočia, ktorý prežil niekoľko rokov v divočine a napísal o tom krásnu knihu Walden – Život v lesoch.

Aj Joe Ford (64), bývalý americký veterán vojny vo Vietname, sa rozhodol žiť v prírode, ale ide ďalej než Thoreau – nemá ani vlastný dom. Žije takto v divočine na Aljaške už od roku 2013 a nevie si to vynachváliť. Odmieta sám seba nazývať bezdomovcom, lebo tí sa nimi stali vinou vlastného zlyhania, kým on sa rozhodol pre tento spôsob života dobrovoľne.

V tomto texte píše o detailoch takéhoto života. Od jari do jesene spáva v stane alebo pod širákom, v zime si nájde nejaké prístrešie, teraz napríklad opustený autobus, v ktorom je aj piecka (v podobnom autobuse žil aj Christopher McCandless; jeho tragický príbeh opísal John Krakauer a sfilmoval Sean Penn pod názvom Útek do divočiny).

„Hľadám robustnejšie prístrešie od chvíle, keď začne mrznúť voda v mojom pohári, kam si na noc odkladám umelý chrup, a keď už ho musím osekať od ľadu, aby som sa mohol naraňajkovať,“ píše.

Je hrdý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie