Denník N

Remišová na prezidentku nepôjde. Koho OĽaNO podporí, stále nie je jasné

Veronika Remišová. Foto - TASR
Veronika Remišová. Foto – TASR

OĽaNO chce stále dohodu od Mistríka, Čaputovej a Mikloška. „Ak sa nedohodnú, budeme si pravdepodobne musieť z týchto troch vybrať niekoho, koho podporíme,“ povedala Remišová.

Veronika Remišová z OĽaNO nebude v marci 2019 kandidovať v prezidentských voľbách. Ohlásila to vo štvrtok na tlačovke.

Ako povedala, na Slovensko sa vrátila a do politiky išla preto, aby bolo krajinou bez korupcie a kde právo platí pre každého rovnako. „Úrad prezidenta si vážim, no prezident reálne zlepšiť výkon spravodlivosti ani potláčať korupciu nemôže, nemá na to právomoci.“

Remišová povedala, že tieto jej ciele sa dajú dosiahnuť len v parlamentných voľbách a len s novou nastolenou vládou. „Preto som išla do politiky,“ dodala.

Stále chcú dohodu od trojice kandidátov

OĽaNO naďalej konkrétne nehovorí, koho v parlamentných voľbách podporí. Čakajú dohodu medzi opozičnými kandidátmi – Robertom Mistríkom, Zuzanou Čaputovou a Františkom Mikloškom.

„Chceme spájať a nie trieštiť. Zachovali sme sa v tejto téme zodpovedne, očakávame takýto prístup aj od ostatných kandidátov, ktorí hrozbu trieštenia hlasov podceňujú,“ vyhlásila Remišová.

„Budeme sa snažiť stretnúť s kandidátmi a budeme sa snažiť, aby sa kandidáti dohodli a konali v záujme Slovenska. Diskusie prebiehajú, a preto vám nemôžem povedať, koho podporíme.“

Remišová povedala, že OĽaNO má aj plán B. „Ak sa nedohodnú, budeme si pravdepodobne musieť z týchto troch vybrať niekoho, koho podporíme.“

Video: Remišová o kandidatúre na prezidentku a o nových zisteniach v škandále s dotáciami ministerky Lubyovej
Autorka: Michaela Barcíková

Aj keď Remišová záujem o kandidatúru nikdy nepotvrdila, jej meno sa pravidelne objavovalo v predbežných prieskumoch.

V novembrovom meraní agentúry Focus mala preferencie na úrovni ôsmich percent. Podľa decembrového prieskumu agentúry AKO, ktorý obsahoval ohlásených aj neohlásených kandidátov, by ju volilo 8,3 percenta voličov.

Rozhodnutie naťahovali rok

Už vlani v januári líder OĽaNO Igor Matovič rátal s tým, že Andrej Kiska nebude znova kandidovať. Hovoril o troch menách možných prezidentských kandidátov, o ktorých uvažujú. Spomínala sa najmä Veronika Remišová, ale aj lekár a vedec Vladimír Krčméry, ktorého Matovič prehováral na kandidatúru už v roku 2013.

V júni minulého roka Matovič povedal, že OĽaNO sa o postupe rozhodne „v najbližších dňoch“. V septembri Veronika Remišová v relácii Na telo s Michalom Kovačičom povedala, že v hnutí si chcú počkať na kandidáta Smeru a SNS a rozhodnúť sa aj podľa ich postoja. V tom čase už pripúšťala, že by OĽaNO mohlo podporiť aj niekoho z ohlásených kandidátov. Rozhodnutie avizovala do konca roka, nakoniec však nepadlo.

V novembri sa Igor Matovič stretol s Robertom Mistríkom, na ničom konkrétnom sa nedohodli. V decembri hnutie vyzvalo na spoločný postup trojicu opozičných kandidátov, teda Roberta Mistríka, Zuzanu Čaputovú a Františka Mikloška.

Mikloško však niekoľkokrát zopakoval, že sa nemieni vzdať kandidatúry. Matovič o ňom vzápätí v rozhovore pre Denník N povedal, že sa preňho stáva neprijateľným kandidátom.

OĽaNO sa chcelo tento týždeň stretnúť aspoň s Mistríkom a Čaputovou, v stredu však Mistrík povedal, že takéto stretnutie stratilo zmysel. „Keďže v médiách v týchto dňoch zaznelo, že kandidáti demokratickej opozície plánujú v kampani pokračovať až do konca, táto téma a toto stretnutie strácajú zmysel,“ povedal Robert Mistrík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie