Denník N

Antieurópania majú plán na zmrzačenie Únie

Šéf talianskej Ligy Matteo Salvini s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Foto – TASR/AP
Šéf talianskej Ligy Matteo Salvini s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Foto – TASR/AP

Nacionalistická či populistická internacionála nie je nič nového. Internetoví aktivisti, trollovia a počítačové siete krajnej pravice v kyberpriestore spolupracovali už dlho.

Voľby do Európskeho parlamentu sú teoreticky najinternacionálnejšie na celom svete. Víťazi sa dostanú do nadnárodného zákonodarného zboru. Navzájom komunikujú prostredníctvom stoviek tlmočníkov. Sú členmi nadnárodných politických strán: stredoľaví poslanci z celej Európy sú súčasťou Strany európskych socialistov, stredopraví sú združení v Európskej ľudovej strane atď.

Napriek tomu európske voľby nikdy úplne nenaplnili všetky predpoklady. Pozostávajú z desiatok kampaní, ktorým dominuje domáca politika. Nemeckí kresťanskí demokrati zvyčajne nevedú kampaň na podporu svojich švédskych kolegov a portugalský vplyv na slovenské voľby je bezvýznamný.

Lenže tento rok je iný. Európske voľby naplánované na máj majú celokontinentálne témy a celokontinentálny význam. Ironicky a možno absurdne za to môžu protieurópski politici, ktorí v záujme rozvrátenia inštitúcií pracujú spoločne naprieč hranicami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie