Denník N

Jedenásť relácií každý týždeň. Kontroverzný riaditeľ TV Barrandov zakladá stranu

Jaromír Soukup. Foto - TV Barrandov
Jaromír Soukup. Foto – TV Barrandov

Soukupovým trademarkom je neohrabané rozhadzovanie rukami a drevená dikcia. Hoci vystupuje ako prezidentov sluha či nešikovný komik, jeho životopis je naozaj bohatý.

Miliardár a mediálny magnát Jaromír Soukup sa stal v Česku slávnym hlavne vďaka exkluzívnym aj podliezavým rozhovorom s prezidentom Milošom Zemanom a absurdným počtom relácií na vlastnej televízii zacielenej na starších a menej vzdelaných voličov.

Teraz vstupuje do politiky – v stredu pompézne oznámil, že zakladá vlastnú politickú stranu a pravdepodobne sa bude uchádzať o kreslo v Európskom parlamente.

Soukup, ktorý by pri pohľade z diaľky mohol vyzerať len ako zlý komik, je však už niekoľko rokov vplyvným zákulisným hráčom českej politiky. Alebo sa ním aspoň snaží byť. Zohral nezanedbateľnú úlohu hneď v niekoľkých kľúčových momentoch českej politiky za poslednú dekádu.

Bol pri tom, keď Strana zelených v roku 2007 historicky vstúpila do českého parlamentu, aj keď padala vláda Mirka Topolánka počas českého predsedníctva EÚ. Pomohol „na svet“ hneď niekoľkým populistickým hnutiam. A dokonca ani jeho kandidatúra do europarlamentu nebude premiérová.

Spoločný kamarát

„Bol som to ja, kto ako prvý upozornil na to, aký je rozdiel v tom, čo politici hovoria a čo potom robia. Stále nám niečo sľubujú. Preto som sa rozhodol, že chcem aktívne vstúpiť do diania. Dovoľte mi oznámiť vám, že dnešným dňom zakladám politické hnutie List Jaromíra Soukupa, ktorého cieľom je brániť české národné záujmy pred skorumpovanými politikmi a oligarchami,“ povedal v stredu Soukup, ktorý podľa zákulisných klebiet myslí hlavne na prezidentskú funkciu.

Máme brať jeho ambíciu vážne?

V tejto chvíli existuje jedna dôležitá neznáma: pokiaľ bude Soukup

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie