Denník N

Slovensko hľadá starostku: Fekišovce sú reality šou, aká tu ešte nebola (reportáž)

Starostkine Fekišovce. Foto N - Andrej Bán
Starostkine Fekišovce. Foto N – Andrej Bán

Len teraz, prosím, nenavrhnite tej žene, aby kandidovala za prezidentku. Urobí to. A prestanete sa smiať.

Najprv variácia Orwella. Zrejme by ste si napríklad v roku 1991 nevedeli predstaviť, že videozáznam z rokovania obecného zastupiteľstva v akejsi dedinke na východe v roku 2019 bude mať na internete (viem, ešte nebol, ale raz bude) 1,5 milióna videní.

Že virtuálny národ sa bude zabávať na ponižovaní poslancov, na akomsi Ďoďovi a vynútenom spievaní hymny lepšie ako na celebritách šoubiznisu či na Andrejovi Dankovi.

Že si tam budú chodiť aj politici robiť foto-selfíčka, že najväčší dopravca bude vážne uvažovať o zriadení osobitnej autobusovej linky do tejto dedinky.

Absurdné?

Tento príbeh je spomienkou na budúcnosť, skôr mrazivou ako veselou. Fekišovce sú ako pavilón exotických šeliem, v ktorom si zvieratá pri pohľade na davy zvedavcov, ktorí ich očumujú, hrdo vravia: „Aha, akí sme slávni!“

Milka je taká

„Zrnkovú kávu? Čaj? Mne zrob do bielej šálky.“ Pohostinná a upravená starostka dedinky s tristo dušami Miloslava Fedorová (Smer) dáva kolegyniam pokyny. Tie len zagúľajú očami. Vedia, že je taká… temperamentná. Že to nemyslí vždy v zlom. Že jej hlas, ako sama priznáva, sa nesie ako zvuk ampliónu. Že keď sa postaví na horný koniec a začne rozprávať, tak akoby znel valalom obecný rozhlas. Mikrofón nepotrebuje.

Ibaže starostka je po prvých dňoch „slávy“ akosi zachrípnutá. Zdá sa, že sa už na tom celom rozruchu, aj na sebe, zabáva. Čo zabáva – záujem a publicita jej robia svojím spôsobom dobre. Keď ju chcem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie