Denník N

Manželstvá gejov môžu ako prví posvätiť katolícki Íri

Manželstvá párov rovnakého pohlavia fungujú v niekoľkých štátoch. Až doteraz o nich rozhodovali len politici či sudcovia. Ilustračné foto - TASR/AP
Manželstvá párov rovnakého pohlavia fungujú v niekoľkých štátoch. Až doteraz o nich rozhodovali len politici či sudcovia. Ilustračné foto – TASR/AP

Už v piatok Íri v referende rozhodnú, či sa do ich ústavy dostanú aj manželstvá párov rovnakého pohlavia. Väčšina Írov je už niekoľko rokov za, výsledok však môže byť tesný.

Mala to byť omša ako každá iná. Páter Martin Dolan viedol katolícku farnosť v centre Dublinu už 15 rokov a so svojimi veriacimi sa dôverne poznal. Počas kázne na začiatku januára ich však prekvapil osobnou spoveďou.

Najskôr im oznámil, že podporuje manželstvá párov rovnakého pohlavia a hneď na to sa priznal, že on sám je gej.

Ak by to isté spravil už pred dvadsiatimi rokmi, hrozilo by mu v Írsku väzenie. Do roku 1993 bola totiž homosexualita trestným činom. Teraz sa môže práve kedysi hlboko katolícke Írsko stať prvým štátom na svete, kde manželstvá párov rovnakého pohlavia „posvätia“ ľudia hlasovaním v referende, ktoré sa uskutoční už v piatok.

Ak sa potvrdia predvolebné prieskumy, podľa ktorých je väčšina Írov za, stane sa Írsko príkladom krajiny, kde sa kultúrna revolúcia odohrala tak bleskovo rýchlo.

Zmenil ich ekonomický boom a škandály v cirkvi

Írsko dnes vôbec nepripomína jeden z najkonzervatívnejších štátov Európy, ktorým bývalo dlhé roky. V roku 1995 Íri v referende povolili rozvody, od roku 2011 tam môžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť registrované partnerstvá a tento rok prijal parlament zákon, ktorý za určitých podmienok umožňuje požiadať o adopciu aj homosexuálnym párom.

Kedysi silný vplyv katolíckej cirkvi pripomína len zákaz potratov, ktoré sú dnes povolené len vo výnimočných situáciách.

Aj keď za katolíkov sa oficiálne označuje 85 percent Írov, väčšina z nich omše nenavštevuje ani raz za týždeň. Prieskum denníka Irish Times z roku 2012 navyše odhalil, že traja zo štyroch írskych katolíkov sa riadia v prvom rade podľa svojho svedomia, nie podľa učenia cirkvi.

„Ľudia majú tendenciu vybrať si z náboženstva to, čo sa im hodí. Cirkev v minulosti poskytovala Írom určité istoty. Ekonomický rozvoj však dodal ľuďom viac sebaistoty. Počas obdobia „keltského tigra“ sa zmenili mnohé spoločenské postoje vrátane vzťahu k sexualite,“ povedal pre Denník N Mark Doyle, sociológ z University College v Dubline.

Okrem ekonomického rozmachu, ktorý začal v 90. rokoch, sa pod klesajúci vplyv írskych biskupov podpísali aj škandály so zneužívaním detí. A aj keď pred referendom vydali biskupi pastiersky list, v ktorom veriacich vyzývajú, aby v referende hlasovali proti manželstvám párov rovnakého pohlavia, niektorí z ich kňazov, naopak, vyzvali veriacich, aby takéto manželstvá buď podporili, alebo aby hlasovali podľa vlastného svedomia.

„Aj keď ja vidím manželstvo ako posvätné, rovnako si myslím, že je na občanoch tohto štátu, aby rozhodli, ako chcú manželstvo definovať oni a kto doň môže vstúpiť. Je to presne tak, ako má byť, pretože dnes žijeme v rôznorodej a komplexnej spoločnosti,“ napísal pre Irish Times páter Gerard Moloney, editor katolíckeho magazínu Reality.

Podobne sa vyjadrila aj 75-ročná sestra Stanislaus Kennedy, ktorá je v Írsku známa vďaka svojej práci v charite.

„Budem voliť ‚za‘ ako prejav toho, že ľudia z gej komunity sú plnoprávnymi členmi spoločnosti. Mali by mať právo na manželstvo. Je to občianske a ľudské právo,“ povedala Kennedy pre Irish Times. Podobný postoj majú všetky politické strany v írskom parlamente a zmenu ústavy podporil aj premiér Enda Kenny z kresťansko-demokratickej strany Fine Gael.

Väčšina je za, výsledok je však neistý

Zrovnoprávnenie manželstiev dnes podľa prieskumov podporuje väčšina Írov. To však neznamená, že bude referendum úspešné. Rozhodne jediná vec – ktorý tábor bude schopný zmobilizovať viac voličov.

Podľa víkendového prieskumu bolo 58 percent voličov rozhodnutých hlasovať za zmenu ústavy, 25 percent bolo proti a necelá pätina ešte nebola rozhodnutá. Hoci Írov, ktorí sú za zrovnoprávnenie, je stále oveľa viac, ich počet sa s blížiacim sa referendom znižuje.

„Nastal silný obrat a viacerí voliči, ktorí kedysi chceli hlasovať za, dnes hovoria, že si nie sú istí, ako budú voliť,“ napísal koncom apríla Richard Colwell, analytik prieskumnej agentúry RED C. Oveľa vyššiu podporu majú manželstvá homosexuálnych partnerov medzi mladšími Írmi, ktorí však k voľbám nechodia v takej miere ako staršie ročníky. Práve medzi nimi je pravidelných voličov najviac a práve oni podporujú zrovnoprávnenie manželstiev najmenej.

Organizátori kampane proti manželstvám párov rovnakého pohlavia sa tiež spoliehajú na hlasy asi 200-tisíc imigrantov, z ktorých sa stali írski občania. Väčšina z nich pochádza z afrických krajín či z východnej Európy a veľa z nich má konzervatívne postoje.

Analytici preto upozorňujú, že môže nastať podobný scenár ako pri referende o zavedení rozvodov v roku 1995. Aj keď prieskumy pôvodne hovorili o jednoznačnej podpore, hlasovanie bolo napokon veľmi tesné a prešlo rozdielom len 0,5 percenta hlasov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie