Denník N

Vlhová si na MS neoblečie kombinézu so štátnymi symbolmi, píše jej otec v otvorenom liste

Foto - TASR
Foto – TASR

Nie je to prvý spor Igora Vlhu s lyžiarskou asociáciou.

Aktualizované 21. 1: Slovenská lyžiarska asociácia vo svojom stanovisku tvrdí, že Petra Vlhová dostane kombinézu pred začiatkom MS. 

Otec slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej poslal otvorený list vedeniu Slovenskej lyžiarskej asociácie. Píše v ňom, že asociácia nedodala Vlhovej v stanovenom termíne reprezentačné kombinézy.

Vlhová tak na MS vo švédskom Åre (4. 2. – 17. 2.) bude jazdiť v komerčnej kombinéze, ktorú používa aj v pretekoch Svetového pohára.

Otvorený list Igora Vlhu zverejňujeme v plnom znení:

Vážený pán Ivanič a kolektív!

Nerobím to rád, ale musím zareagovať na situáciu, ktorá najnovšie vznikla na našom Úseku alpských disciplín pod neodborným vedením pána Garaja, za ktorého, mám pocit, nesiete zodpovednosť aj vy ako šéf Slovenskej lyžiarskej asociácie.

Ani pár dní pred začiatkom najdôležitejšieho podujatia sezóny, majstrovstiev sveta vo švédskom Åre, nedostala Petra Vlhová od našej asociácie reprezentačné kombinézy v spoločnom tímovom dizajne so štátnymi symbolmi, ktoré boli dohodnuté na jar pri spoločnom rokovaní na pôde Slovenského olympijského výboru.

Na dôležitú potrebu riešiť kombinézy rovnakého dizajnu pre MS som osobne upozornil v septembri pána Garaja v sklade nášho úseku v Palúdzke. Povedal som mu, že je do 15. decembra nevyhnutné dať objednávku na výrobu kombinéz výrobcovi, ktorý vyrába špeciálne kombinézy Petre presne na mieru, keďže výroba trvá 45 dní a kombinézy je potrebné pred pretekmi ešte odskúšať. Z dôvodu, že na MS chceme ísť slalom, obrovský slalom, alpskú kombináciu, zjazd aj super-G, potrebujeme 4 kusy pretekových kombinéz a 3 kusy tréningových kombinéz cca v cene 750 – 800 eur za kus. Financovanie reprezentačných kombinéz je zahrnuté v rozpočte nášho úseku. Pán Garaj mi odpovedal, citujem, že „nemám riešiť, on to zariadi“.

Petra Vlhová ako reprezentantka Slovenskej republiky má eminentný záujem štartovať na MS v kombinézach so štátnymi symbolmi v slovenskom dizajne, čo sa zjavne pre neschopnosť asociácie (zariadiť elementárne veci v prospech štátnej reprezentácie) neudeje… Petru to veľmi mrzí, lebo na MS bude musieť svoju krajinu reprezentovať vo svojej komerčnej kombinéze vyrobenej predovšetkým pre Svetový pohár.

Tento otvorený list bude zaslaný aj inštitúciám, ktoré majú na starosti podporu a financovanie štátnej športovej reprezentácie v Slovenskej republike.

Igor Vlha

Na otvorený list pre denník SME reagoval Ján Garaj, inak Vlhovej prvý tréner.

„Tento megaproblém, ktorý sa vytvára, nie je vôbec takým problémom. Je to o slušnej komunikácii. Proti Petre nebudem nikdy zbrojiť. Bol som pri jej zrode,“ povedal Garaj.

Podľa neho Slovenská lyžiarska asociácia nedostala od Vlhovej tímu potrebné podklady na objednávku kombinézy.

„So všetkými ostatnými pretekármi sme sa dohodli. Nechcem, aby sa pred majstrovstvami sveta opäť vyťahovali takéto veci,“ dodal.

Slovenská lyžiarska asociácia zverejnila svoje stanovisko v pondelok. Uvádzame ho taktiež v plnom znení:

Slovenská lyžiarska asociácia je hrdá na výsledky Petry Vlhovej aj v tomto ročníku Svetového pohára. V rámci zákonných možností SLA podporuje nielen ju, ale aj všetky reprezentačné tímy v ostatných lyžiarskych športoch.

Reprezentačné kombinézy sú pripravené pre všetkých našich reprezentantov, prichádzajúcich do úvahy pre blížiace sa majstrovstvá sveta. Pokiaľ ide o Petru Vlhovú, chcela špeciálnu kombinézu od svojho výrobcu a takáto jej bude doručená pred začiatkom šampionátu.

Je nám ale ľúto, ak sa z tímu našej reprezentantky ozývajú nekorektné hlasy, ktoré znevažujú prácu zväzu a znižujú jeho dôveryhodnosť. Opakovane ide o stav prameniaci z nedostatočnej komunikácie medzi privátnym tímom pretekárky a národným športovým zväzom.

Nejde o prvý spor medzi Vlhovcami a asociáciou. Deň pred Vianocami 2016 asociácia vyzvala reprezentantov, aby podpísali Štatút reprezentanta, inak im hrozil koniec na podujatiach Svetového pohára.

„Nepodpísanie Štatútu reprezentanta povedie k neprihláseniu toho reprezentanta na súťaže FIS a jeho odhláseniu zo všetkých podujatí FIS, na ktoré je momentálne priebežne prihlásený, až do momentu, pokiaľ nebude podpísaný Štatút reprezentanta týmto športovcom,“ písalo sa vo výzve.

V priebehu januára však napokon prišlo k dohode a Vlhová a Velez-Zuzulová mohli pokračovať v sezóne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie