Denník N

Filozof, vloger, budúca svetová jednotka. Grécky mladík Tsitsipas vyhral Turnaj majstrov

Stefanos Tsitsipas s trofejou pre víťaza Turnaja majstrov. Foto - AP/Kirsty Wigglesworth
Stefanos Tsitsipas s trofejou pre víťaza Turnaja majstrov. Foto – AP/Kirsty Wigglesworth

Archívny profil Stefanosa Tsitsipasa.

Aktualizované 17. 11. 2019: Stefanos Tsitsipas vyhral Turnaj majstrov v Londýne.

Ak si pozriete príspevky Stefanosa Tsitsipasa na sociálnych sieťach, môžete nadobudnúť pocit, že nesledujete gréckeho tenistu, ale moderného filozofa.

Tsitsipas sa pri svojej premiérovej účasti stal víťazom tenisového Turnaja majstrov v Londýne. Vo finále zdolal Rakúšana Dominica Thiema po dramatickom priebehu 6:7, 6:2, 7:6.

Tsitsipas nie je typický 21-ročný športovec. Kým jeho rovesníci sa zabávajú videohrami, on rád číta, cestuje, fotografuje a nahráva podcasty. Približne pred rokom začal na svojom Youtube kanáli zverejňovať profesionálne upravené videá zo svojich ciest, ktoré si sám režíruje aj strihá.

„Tenisti sú celý rok na cestách, ďaleko od domovov a nie je to ľahké. Tenis aj cestovanie tu však budú vždy, tak prečo nemať so sebou hobby a nebyť šťastný?“ vysvetľoval Tsitsipas pre New York Times.

Mladý Grék pridáva k príspevkom motivačné opisy, ktoré niekedy pôsobia až ako filozofické myšlienky. Keď sa ho reportér denníka The Telegraph Charlie Eccleshare spýtal, odkiaľ pochádza táto stránka jeho osobnosti, Tsitsipas s úsmevom odvetil:

„Neviem, asi som príbuzným Sokrata.“

Pár sekúnd od smrti

Takmer dvojmetrový grécky tenista je novou tenisovou hviezdou. Vlani vyhral turnaj Next Gen Finals, na ktorom štartovali najlepší hráči sveta do 21 rokov.

V priebehu tejto sezóny zaujal už na Australian Open, keď v osemfinále prekvapujúco vyradil Rogera Federera. Odvrátil pritom všetkých dvanásť súperových brejkbalov.

Federera zdolal aj teraz v semifinále Turnaja majstrov. Vo finále proti Thiemovi mal v rozhodujúcich momentoch pevnejšie nervy.

Jeho odvaha a odolnosť na kurte vyplývajú z osobnej drámy, ktorú kedysi zažil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie