Denník N

Ani jedna pôrodnica nemá certifikát Nemocnica priateľská k deťom. Niektoré ho ani nechcú

Foto - tasr
Foto – tasr

Ak chce nemocnica získať certifikát, musí podporovať dojčenie a vytvorenie vzťahu medzi matkou a dieťaťom.

Matka, ktorá si vyberá, kde chce rodiť, sa často rozhoduje podľa toho, ako je nemocnica ďaleko, ale aj podľa toho, aké má referencie. Pôrodnice organizujú pre matky aj prehliadku priestorov, aby sa vedeli rozhodnúť, či im pôrodnica vyhovuje.

Jedným z kritérií pri výbere mohol byť donedávna aj certifikát Nemocnica priateľská k deťom (Baby Friendly Hospital Initiative – BFHI). Ide o medzinárodný certifikát, ktorý vytvorili odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a z detského fondu UNICEF v 90. rokoch.

U nás sa udeľoval od roku 1993, v minulosti ho mali takmer všetky pôrodnice. Certifikát sa však musí každých päť rokov obnovovať a dnes ho ani jedna pôrodnica na Slovensku nemá. Niektoré ho ani neplánujú získať.

Certifikát nemocnice priateľskej k deťom má dostať pôrodnica, ktorá postupuje podľa moderných postupov. Znamená to, že napríklad novorodenca priloží k matke hneď po narodení, umožní, aby boli matka s dieťaťom v nemocnici spolu, bez odlúčenia. Pôrodnica s certifikátom má ešte podporovať dojčenie, neprikrmovať dieťa a nedávať mu cumlík.

Ak by si dnes matka chcela vybrať pôrodnicu, ktorá tieto pravidlá spĺňa, môže mať problém. Niektoré pôrodnice tvrdia, že ich spĺňajú aj bez certifikátu, ale matka nemá istotu, či to tak je.

Ministerstvo zdravotníctva očakáva, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pôrody

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie