Denník N

Ten, kto mohol, utiekol. Moldavsko je krajina, kde prejde politikom aj krádež miliardy

Pravoslávny obrad v kišiňovskom parku. Foto N - Vladimír Šimíček
Pravoslávny obrad v kišiňovskom parku. Foto N – Vladimír Šimíček

Moldavsko trápi korupcia, obrovský exodus mladých ľudí aj zmrznutý konflikt o Podnestersko. Lajčák ho navštívil počas svojej misie OBSE.

Predstavte si chudobnú krajinu s priemerným platom dvesto eur na mesiac, kde z viacerých bánk v priebehu niekoľkých dní zmizne miliarda dolárov, čo je asi 12 percent z HDP krajiny.

Jej zbedačení obyvatelia musia dieru v rozpočte dlhodobo splácať, kým jeden z hlavných podozrivých je stále na slobode a na prekvapujúcu spokojnosť miestnych vo svojom meste stále pôsobí ako starosta, hoci v domácom väzení.

Ani tu sa však problémy malého štátika, ktorý je ako sendvič vložený medzi Rumunskom a Ukrajinou, nekončia. Keď proeurópsky opozičný kandidát vyhrá voľby primátora v hlavnom meste, súd jeho víťazstvo anuluje.

Krajina je rozpoltená. Premiér je prozápadný a prezident zase rád chodí na návštevy za Putinom.

Na ľavom brehu rieky, ktorá preteká krajinou, je malé, separatistami kontrolované územie, ktoré sa hlási k Moskve, sovietskej minulosti a hostí u seba tisícky ruských „mierotvorcov”.

Tým najväčším problémom však nie je ani korupcia, ani ruská hrozba či chudoba, ale masový útek obyvateľov, ktorí sa do vlasti už nechcú vrátiť. Vitajte v Moldavsku.

Tiraspol: Podnestersko bude nezávislé

Cez neoficiálnu hranicu, ktorá delí Moldavsko od Podnesterska, prefrčí s minimálnym zdržaním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Predsedníctvo v OBSE

Svet

Teraz najčítanejšie