Denník N

tl;dr: Hľadáme sekretárku s doktorátom a so zváračským preukazom

Foto - Julian Carvajal (CC)
Foto – Julian Carvajal (CC)

Dnes aj: ako dlho treba rozmýšľať nad jedným ťahom v šachu.

Príbeh o korelácii a kauzalite. Pred necelým desaťročím, keď bola nezamestnanosť v Spojených štátoch vysoká, podnikatelia bili na poplach, že Američanom chýbajú základné zručnosti na to, aby sa v modernej ekonomike dokázali zamestnať. Ponúkali predsa veľa voľných pracovných pozícií, ale nebolo dosť ľudí, ktorí by sa na ne dokázali kvalifikovať.

Medzitým sa vo vzdelávacom systém v Amerike nezmenilo nič, ale nezamestnanosť od roku 2010 klesla z 10 percent na 4 percentá.

Traja americkí ekonómovia teraz publikovali štúdiu, podľa ktorej je logika trhu presne opačná, ako firmy tvrdili: nemáme veľa nezamestnaných, pretože nemajú zručnosti požadované firmami, ale firmy majú vysoké požiadavky na zručnosti, pretože si to pri vysokej nezamestnanosti môžu dovoliť.

Ekonómovia preskúmali texty vyše 36 miliónov pracovných inzerátov za uplynulé desaťročie a zistili, že keď stúpa nezamestnanosť, firmy na to reagujú tak, že pridávajú do inzerátov stále viac požiadaviek. A naopak, keď nezamestnanosť klesala a celej ekonomike sa začalo dariť, zamestnávatelia svoje požiadavky na zamestnancov zasa začali znižovať.

Inými slovami: Keď sa firmám nedarí, na pracovných portáloch inzerujú, že na sekretárky potrebujú jedine kandidátov s vysokou školou a noví zvárači musia mať aspoň 5 rokov praxe. Zároveň pri tom organizujú tlačové konferencie a nariekajú, že školstvo im neprodukuje dosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie