Denník N

Odborník na kĺbovú výživu: Nerozumiem. Dobrovoľne jeme žrádlo pre zvieratá

Milan Sedliak. Foto N – Peter Kováč
Milan Sedliak. Foto N – Peter Kováč

Milan Sedliak tvrdí, že nemá význam jesť zvieracie chrupavky, lebo dokonca ani pri výťažkoch z nich nevieme, nakoľko sú efektívne.

Problémom kĺbovej výživy je podľa neho to, že neprechádza takou prísnou kontrolou ako liečivá, a tak nevieme, či sa v nej naozaj nachádzajú účinné látky.

V rozhovore sme sa ho pýtali aj na to,

  • ako funguje kĺb,
  • aké sú najväčšie mýty o kĺbovej výžive,
  • čo si myslí o konskej výžive,
  • akú úlohu pri zdraví kĺbov zohráva genetika a
  • ktoré cviky nám môžu pomôcť vyživovať kĺby.

V akom veku sa ľuďom začnú kaziť kĺby?

Po tridsiatke má väčšina nejaké stupne artrózy na bedrách, kolenách či na chrbtici. Pokiaľ ide o športovca, ktorý robí jednostrannú záťaž, artróza môže nastúpiť oveľa skôr. Dvadsiatnici môžu mať zničené kĺby viac ako päťdesiatnici. Príliš veľa jednostranného pohybu nie je dobré.

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí robia jogu alebo iné strečingové cvičenia, majú lepšiu kvalitu kĺbov. Je dôležité, aby bol zaťažovaný kĺb regenerovaný tým, že sa s ním hýbe, a bol funkčný v plnom rozsahu. Aj kĺbová štrbina je teda zachovaná a menej sa to tam odiera a ničí.

Mnoho z jogínov sú navyše vegetariáni, ktorí majú diétu blízku stredomorskej, ktorá je dokázateľne šetrnejšia pre kĺby v porovnaní so stravou plnou živočíšnych bielkovín a tukov.

Tým, že koleno neohýbam, nemá sa ako vyživovať?

Keď robíte pohyb v plnom rozsahu, pohyb tekutiny a prekrvenie šliach a väzív je lepšie. Zároveň sa zvýšenou záťažou lepšie odplavujú škodlivé látky. Pri čiastočnom pohybe nepoužívate niektoré väzivá a niektoré časti kĺbu. Pri plnom rozsahu sa kĺb zaťažujete komplexne, ako by mal byť zaťažovaný.

Lekár mi pred operáciou menisku v kolene vysvetľoval, že je to taká blana vrámci kolena, no u mňa je neprirodzene pokrčená, čím zabraňuje prekrvovaniu, a teda vyživovaniu kolena.

Pokiaľ je v kĺbe mechanická prekážka, bráni tekutine, aby voľne prúdila. Tekutina je nestlačiteľná, pomáha znižovať trenie a tlmiť nárazy. No nemá len mechanické, ale aj výživové funkcie. Prostredníctvom nej prichádzajú látky do chrupavky aj sa dostávajú von.

Snažím sa to pochopiť. Kĺb je teda stret dvoch kostí. Nemôžu však o seba trieť, tak vznikla chrupavka, ktorá je mäkšia a je tam aj tekutina, aby to bolo naolejované.

Áno, tekutina pôsobí aj ako také hydraulické mazanie a čiastočne aj pruženie kĺbu. Kĺbová chrupavka je veľmi hladká. Artróza je to, že sa chrupavka začne vlákniť, pukať a rozpadá sa. Prichádzajú kolagénové zrasty, nie je to hladké, trením sa začne deštruovať, až sa môže stať, že chrupavku nemáte a drie kosť o kosť. To je veľmi bolestivé, to by ste nechceli.

O čo sa v súvislosti s chrupavkou snažíme pri výžive?

Teoreticky by sme ju chceli obnoviť. Zatiaľ ale nie je dokázané, že kĺbová výživa to dokáže. Zatiaľ vie zmierniť bolesť a oddialiť nutnosť výmeny kĺbu.

Môže sa stať, že veda príde na to, ako obnovovať chrupavku?

Tak ako vieme cez kmeňové bunky obnoviť orgán, injekciami sa možno bude dať obnoviť chrupavku. Nie je to bežne používaný postup, ale už sa používajú napríklad injekcie s kyselinou hyalurónovou. Niektorí lekári to spochybňujú, štandardne sa však používa.

Milan Sedliak

pracuje ako vedecký pracovník na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, pričom sa špecializuje predovšetkým na hormonálne a molekulárne zmeny v kostrovom svale vyvolané fyzickým zaťažením a doplnkami stravy. Ako poradca pre výživu, doplnky stravy a regeneráciu spolupracuje alebo spolupracoval s viacerými vrcholovými športovcami, napríklad s Veronikou Velez-Zuzulovou, Dominikou Cibulkovou, Richardom Pánikom alebo futbalovým Slovanom Bratislava. Pravidelne prednáša pre Olympijský výbor SR, rôzne športové zväzy, kluby a asociácie o problematike výživy, význame doplnkov stravy a rizikách dopingu. Je predsedom Slovenskej spoločnosti pre športovú výživu.

Milan Sedliak. Foto N – Peter Kováč

O čom tam ide? Pichneme priamo do kolena kolagén, ktorý ma vystavať chrupavku?

Nie. Napríklad spomínaná kyselina hyalurónová má pomôcť obnoviť tekutinu v kĺbe a stimulovať bunky v chrupavke, aby produkovali jej hmotu a aby bola kvalitnejšia.

Aké sú najväčšie mýty o kĺbovej výžive?

Asi to, že si kúpite výživový doplnok a pomôže vám. Kvalita je veľmi otázna a množstvá účinných látok sú veľmi nízke. Ak mám problémy s kĺbom, riešil by som to cez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie