Denník N

Pri pohľade na Mesiac

Caspar David Friedrich - Dvaja muži uvažujúci o Mesiaci
Caspar David Friedrich – Dvaja muži uvažujúci o Mesiaci

Kantov morálny imperatív ostáva imperatívom, aj keď sa všetci tvária, ako len chcú.

,,And everything under the Sun is in tune, but the Sun is Eclipse by the Moon.”

Áno to sú posledné slová legendárneho albumu Dark Side of the Moon, teda posledné slová poslednej piesne. Posledné slová platne povie vrátnik nahrávacieho štúdia Abey Road Jerry Driscoll. ,,There is not dark side of the Moon really, in a matter-of-facts it’s all dark (niet žiadnej odvrátenej strany Mesiaca, v skutočnosti je temnota všade…) A potom už len tlkot srdca.

Pred pár dňami, v noci z nedele na pondelok, sa konalo na nočnej oblohe nádherné predstavenie.

Úplné zatmenie Mesiaca. To je originál, žiadna kópia. Klenba hviezdnej oblohy so všetkými postavami a my, malí, mizerní, tiene vrhajúci ľudkovia, pechoriaci sa až do rozplynutia.

Človeka by chytila ontologická úzkosť. Aj keď na druhej strane, Bondyho útecha z ontológie je stále poruke. A Kantov morálny imperatív ostáva imperatívom, aj keď sa všetci tvária, ako len chcú.

Úbohý Kant, ku koncu života sediaci pri okne v Königsbergu a občas zvolajúci: „Bring’s Würste und Bier!“ Obávam sa, že mu nič nepriniesli. Kritika čistého rozumu.

Myslím na Caspara Davida Friedricha. Nielen maliarska technika, ale hlavne poznanie prírodných zákonov, špeciálne optiky, dáva jeho obrazom to, čo nazývame romantické.

Myslím na svojho priateľa Standu Diviša a jeho obrazy, nakoniec podobný princíp. Veľmi romantické. Vidím priateľa, ako vstáva na svitaní, aby sa postaral o kozy a hydinu, ako sedí vo svojom ateliéri, díva sa do sadu na pasúci sa dobytok a maľuje pri tom obrazy jednoduché a krásne ako pokojný život sám. Vidice, dedinka pri Kutnej Hore, bývalá hospoda, samozrejme naproti kostolu.

Plná obrazov a Terezkinej keramiky.

,,All that you touch
And all that you see
All that you taste
All you feel
And all that you love
And all that you hate
All you distrust
All you save.”

Na čo všetko človek myslí, dívajúc sa na pomaly tmavnúci Mesiac, zrkadliaci sa na hladine vodnej nádrže v Čilistove. Zima a ticho, Mesiac pomaly tmavnúci, rozsvecuje hviezdy. Oproti nemu svietia Venuša a Jupiter so svojimi mesiacmi. Io, Európa, nešťastná Callisto a veselý Ganymedes tak, ako ich videl a pomenoval Galileo Galilei, ostatné nevidno. Mesiac je najbližšie k Zemi a pri úplnom zatmení zmení svoju farbu na červenú, ako keby bol rozžeravený.

,,And all that you give
And all that you deal
And all that you buy
Beg, borrow or steal
And all you create
And all you destroy
And all that you do
And all that you say
And all that you eat
And everyone you meet (everyone you meet)
And all that you slight
And everyone you fight
And all that is now
And all that is gone
And all that’s to come.”

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie