Denník N

Menšia prehra SNS: na vláde nepretlačila transportéry za 400 miliónov

Na nákupe fínskych transportérov SNS mimoriadne záleží. Foto N - Tomáš Benedikovič
Na nákupe fínskych transportérov SNS mimoriadne záleží. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koaličné spory okolo vojenských nákupov pokračujú, nominanti Andreja Danka neuspeli už s dvoma významnými projektami.

Nominanti SNS sa v stredu dopoludnia pokúsili pretlačiť 400-miliónový nákup vojenských transportérov, na ktorom predsedovi strany Andrejovi Dankovi mimoriadne záleží. Proti ich plánu sa postavili ostatní koaliční partneri na čele s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer).

Návrh na objednávku 81 fínskych vozidiel, ktoré na ministerstve obrany nazvali Vydra, je nachystaný od novembra ako nezaradený materiál na rokovanie vlády. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) ho v stredu nechal zaradiť na schôdzu Bezpečnostnej rady, ktorá predchádzala rokovaniu vlády.

Pellegrini zavelil, Gajdoš neuspel

Ako upozornila RTVS, Gajdoš aj avizoval, že nákup transportérov je pripravený obhájiť pred koaličnými partnermi.

Premiér Pellegrini však už pred začiatkom Bezpečnostnej rady novinárom povedal, že návrh neprejde. „O transportéroch vôbec nebudeme rokovať, ani na Bezpečnostnej rade, ani na vláde.“

Tak sa neskôr aj stalo. Návrh na nákup transportérov, na ktorom by mohli profitovať aj subdodávatelia blízki skupine Slavia Capital, z rokovania vlády vyradili.

SNS sa pravdepodobne zámeru presadiť tieto transportéry nevzdá. Dá sa očakávať, že v najbližších týždňoch sa o presadenie nákupu pokúsi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie