Denník N

Šéf ÚVO po roku: Kontroly sme skrátili a pokút sme dali oveľa viac

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Miroslav Hlivák bol predtým, ako sa stal šéfom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), partner najväčšej slovenskej právnickej kancelárie Soukeník – Štrpka, cez ktorú sa dostal k práci pre viacero štátnych firiem.

Vláda ho do funkcie vybrala potom, čo na predchádzajúcom verejnom vypočutí koalíciou preferovaný kandidát pohorel. Nový šéf ÚVO sa tak musel od začiatku vyrovnávať s podozrením, že na kontrolnom úrade bude hájiť záujmy koalície. V rozhovore vysvetľuje:

  • prečo si za blízkeho spolupracovníka na úrad vybral človeka spájaného s podnikateľom Ivanom Kmotríkom,
  • ako sa pozerá na výber nových členov rady, ktorá ho môže prehlasovať v kľúčových rozhodnutiach,
  • prečo v Bruseli považovali náš úrad za „black box“,
  • ako našiel po nástupe do funkcie nedokončené konania, hoci na stole boli pripravené rozhodnutia,
  • aj to, či o svojej kariére na kľúčovom úrade debatoval s politikmi.

Váš úrad rozhoduje spory o najväčších štátnych zákazkách. Ako veľmi na vás tlačia politici, ministri či podnikatelia, keď riešite sporné veci?

Je pravda, že som v tejto funkcii zažil situácie, s ktorými som sa doteraz nestretol, respektíve na ktoré som nebol pripravený. Pre mňa je však kľúčové, že nikto, žiadna osoba neovplyvňuje rozhodovaciu činnosť úradu.

Takže snahy o ovplyvňovanie sú, ale nemajú efekt? Ako taký tlak vyzerá v praxi?

Naozaj, odpovedal som na vašu otázku.

Nedávno ste informovali, že ste na úrade našli viac ako 70 zámerne neukončených konaní. Úrad odignoroval podnety na začatie správnych konaní, niektoré neboli ani nikomu pridelené na vybavenie. Niektoré úrady sa tak vyhli pokute. O aké tendre išlo?

Prvé prípady sa na úrade našli vo februári 2018. Boli to spisy z kontrol, ktoré obsahovali napríklad aj návrhy rozhodnutí. Zriadil som poradnú komisiu a v lete aj auditnú skupinu zloženú zo zamestnancov úradu. Na základe ich výsledkov sme v decembri podali ďalšie trestné oznámenie na generálnu prokuratúru.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie