Denník N

Bookmaker politických stávok: Harabin nás prekvapil, na Trumpovi sme prerobili

Bookmaker Pavol Boško. Foto – Týden/Radek Cihla
Bookmaker Pavol Boško. Foto – Týden/Radek Cihla

Pavol Boško (31) pracuje ako analytik rizík a bookmaker spoločenských stávok v stávkovej spoločnosti Tipsport, trojke na slovenskom trhu. V rozhovore vysvetľuje, ako vznikajú a menia sa kurzy na kandidátov v prezidentských voľbách.

Ako sa človek stane bookmakerom?

V Prahe som vyštudoval Matematicko-fyzikálnu fakultu a keďže ma stávkový biznis zaujímal, hneď po škole som sa zamestnal v stávkovej kancelárii. Začínal som ako matematik, robil som matematické modely pre živé stávky. Postupne som sa posúval. Keďže ma zaujímala aj tvorba kurzov a odhadovanie pravdepodobností, dostal som aj k práci bookmakera. Popri riadení rizík robím už dva roky aj kurzy na spoločenské stávky.

Akú rolu má v stávkovej kancelárii matematika?

Veľkú. Všetky kurzy vychádzajú z pravdepodobnosti a štatistiky, využitie matematických modelov a vzorcov je naozaj veľké. Napríklad futbal: keď si stanovíte, kto bude podľa vášho expertného odhadu víťazom zápasu či koľko v zápase padne gólov, pomocou matematiky odvodzujete aj ďalšie kurzy, napríklad na počet gólov v polčase. Matematické znalosti využijete aj pri základnej tvorbe kurzov, lebo je spojená s logickým uvažovaním. Tvorba kurzov je v prvom rade o tom, že musíte vedieť dobre spájať okolnosti. Je to vlastne ako na burze.

V akom zmysle?

Máte akcie, ktoré sú na burze, a majú nejakú cenu, ktorá sa vyvíja podľa toho, ako sa správa trh. Niekto predáva, niekto kupuje a výsledkom je nejaký stredový kurz. Tak je to aj pri stávkach. My ako stávková kancelária nastavíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie