Denník N

Slovenská Hlava XXII

Iniciatíva Pamätaj zahaľovala sochám oči červenou páskou. Na snímke socha Jána Langoša, zakladateľa ÚPN, na bratislavskom Námestí SNP. Foto – TASR
Iniciatíva Pamätaj zahaľovala sochám oči červenou páskou. Na snímke socha Jána Langoša, zakladateľa ÚPN, na bratislavskom Námestí SNP. Foto – TASR

Keď zákonodarcovia nechceli a nechcú, aby sa výskumníci hrabali v minulosti.

Tento týždeň sa české ministerstvo vnútra rozhodlo prepašovať do vyhlášky o archívnictve na prvý pohľad nenápadnú zmenu, ktorá by však v konečnom dôsledku zakázala zverejňovať mená komunistických funkcionárov a príslušníkov Štátnej bezpečnosti bez ich súhlasu.

Bádatelia by ich museli žiadať o súhlas, čo je dosť bizarná predstava. České Hospodářské noviny však správu zverejnili a minister vnútra stiahol chvost. Pripomenulo mi to moju márnu snahu získať skoro päťdesiat rokov starý rozsudok na Slovensku.

Zaujímal ma známy prípad politického väzňa Vojtecha Pastora, ktorý bol odsúdený za to, že v auguste 1968 v Košiciach strhol šaty ruskej občianke Valentine Belasovej a hnal ju nahú mestom. Dostal paragraf o terorizme a sedem rokov.

Chcel som však vedieť viac, pretože okolo tohto prípadu stále panuje veľa nejasností. Je to taký úžasný príbeh, že by si zaslúžil aj filmové spracovanie. Takže som požiadal krajský súd o rozsudok s tým, že pol storočia staré dokumenty nebudú problém.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie