Denník N

Ľudia sa búria, režim obviňuje gringov. Všetko, čo potrebujete vedieť o dianí vo Venezuele

Guaidó vs. Maduro. Foto – TASR/AP
Guaidó vs. Maduro. Foto – TASR/AP

V stredu vo Venezuele vypukli masové protivládne protesty. Šéf parlamentu Juan Guaidó sa počas nich vyhlásil za dočasného prezidenta, podporili ho USA aj takmer všetky latinskoamerické štáty.

Čo sa vlastne deje vo Venezuele?

Venezuelská opozícia neuznáva výsledky minuloročných prezidentských volieb. V nich vyhral Nicolás Maduro, sprevádzala ich (na venezuelské pomery) nízka účasť, podozrenia z volebných podvodov aj bojkot opozície.

Maduro na základe týchto volieb pred dvoma týždňami zložil prezidentský sľub a začal svoje druhé funkčné obdobie. Opozícia ani viaceré štáty z regiónu ho však neuznávajú ako legitímneho prezidenta a tvrdia, že moci by sa mal vzdať. Jeho kritici okrem iného poukazujú aj na to, že sľub neskladal pred Národným zhromaždením, ako píše ústava, ale pred ústavným súdom, ktorý je pod jeho kontrolou.

Parlament preto post prezidenta považuje za neobsadený. Za takých okolností má právo spustiť procedúru, na ktorej konci sa prezidentskej funkcie ujíma predseda Národného zhromaždenia.

Minulý týždeň parlament schválil rezolúciu, v ktorej Madura označilo za uzurpátora moci a prestal uznávať jeho vládu. Zároveň oznámil, že preberie kompetencie prezidenta. V stredu, počas protivládnych protestov, sa napokon predseda zhromaždenia Juan Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta.

„Prisahám, že oficiálne preberám právomoci štátnej exekutívy ako úradujúci prezident Venezuely, aby som dosiahol ustanovenie prechodnej vlády a slobodných volieb,“ vyhlásil pred davom v Caracase.

Guaidó pred davom v Caracase. Foto – TASR/AP

Zhromaždenia na podporu Guaidóa sa konali aj v štátoch, kde žijú venezuelskí migranti.

Počas protestov podľa Medziamerickej komisie pre ľudské práva zomrelo 16 ľudí. Podľa reportérky denníka El País približne 50 ľudí zadržali.

Demonštráciám ešte v pondelok predchádzala vzbura príslušníkov Národnej gardy v Caracase. Režim vzburu potlačil a rebelov zatkli.

Maduro tlak opozície odmieta. Povedal, že v krajine prebieha pokus o prevrat, ktorý podporuje „veľmoc gringov“, teda Spojené štáty, a vyzval svojich priaznivcov aj ozbrojené zložky, aby mu zabránili „za každú cenu“.

Kto je vlastne Juan Guaidó?

Ešte pred pár týždňami bol Guaidó pre svet neznámym politikom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie