Denník N

Kresťania v Istanbule môžu postaviť nový kostol

Pápež František navštívil v Istanbule aj Hagiu Sofiu. Foto - TASR/AP
Pápež František navštívil v Istanbule aj Hagiu Sofiu. Foto – TASR/AP

Nie všetci sú však s pokusmi vlády priblížiť sa k menšinám spokojní.

TEL AVIV. V Istanbule bude stáť nový kresťanský kostol.

Turecký kabinet vydal na jeho postavenie sýrskym kresťanom povolenie. Od vzniku moderného tureckého štátu v roku 1923 sa v krajine, ktorá je takmer výhradne moslimská, žiadny nový kostol nepostavil, hoci tie historické sa udržiavali. Nie všetci sú však s pokusmi vlády priblížiť sa k menšinám spokojní.

Kostol postavia na jednom z predmestí Istanbulu, kde už stojí niekoľko kresťanských chrámov.

Stavbu zaplatia kresťania

O stavebné povolenie požiadali sýrski kresťania, ktorých počet v Turecku pre príliv utečencov stále narastá. Odhaduje sa, že by ich mohlo byť okolo 25-tisíc. Spolu sa v osemdesiatmiliónovom Turecku k rôznym kresťanským cirkvám hlási asi stotisíc ľudí.

Štát na kostol poskytne len pozemok, stavbu si zaplatia kresťania. Stavebné práce by mali stáť asi 1,5 milióna dolárov. Finančné dary poskytli sýrski emigranti žijúci v západných krajinách.

Tureckú vládu v minulosti kritizovali za zanedbávanie menšín aj za prílišné presadzovanie islamu, hoci Turecko je oficiálne sekulárny štát. Aj táto politika je jedným z dôvodov, prečo sa stále odkladá turecký vstup do Európskej únie.

Turecký denník Daily Sabah napísal, že rozhodnutie udeliť sýrskym kresťanom povolenie prišlo na minulotýždňovom obede ich predstaviteľov s premiérom Ahmetom Davutoğluom.

Vládne zdroje to interpretovali tak, že premiér si s porozumením vypočul požiadavky kresťanov a rozhodol sa konať.

Opozícia to považuje za predvolebné gesto

Opozícia však nadšená nie je. Predstaviteľ tretej najsilnejšej frakcie v parlamente, nacionalistickej Strany národného hnutia Oktay Vural vyhlásil, že ide o predvolebný ťah vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

„Počas ich vlády sa rozmohli misionárske aktivity. Neviem, či skutočne treba nový kostol alebo to má slúžiť len na politické ciele AKP,“ povedal denníku Milliyet. Tento rok by v Turecku mali byť parlamentné voľby.

BBC citovala aj reakcie bežných Turkov na nový kostol. Objavili sa aj názory, prečo stavať kostoly, keď v Európe vypaľujú mešity.

Záujem o postavenie tureckých kresťanov vyvolala aj minuloročná návšteva pápeža Františka v Istanbule, kde hovoril o potrebe ochraňovať prenasledovaných blízkovýchodných kresťanov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie