Denník N

Musíte sa vedieť predať. Šaty na Ples v opere nič nezaručia, hovorí Marcel Holubec W.

Módny dizajnér Marcel Holubec W. Foto N – Vladimír Šimíček
Módny dizajnér Marcel Holubec W. Foto N – Vladimír Šimíček

O tom, že bude módnym dizajnérom, vedel od trinástich rokov, keď to napísal do slohovej práce na základnej škole. Stále sníva o tom, že by raz jeho ateliér mal adresu v Paríži, ale veľmi dobre si uvedomuje, čo stojí vybudovanie veľkého štúdia. Ľahko to nejde ani na Slovensku. „Neviem, koľko ľudí mi zaklope na dvere o mesiac alebo o tri, a to môžete byť aj naozaj dobrý, nie je to žiadna istota,“ hovorí Marcel Holubec W., jeden z najtalentovanejších domácich dizajnérov.

Koľko žien vie obliecť jeden dizajnér na rovnaký ples, aby nevyzerali rovnako?

Poviem svoju skúsenosť: teraz som na ples obliekal päť dám vrátane moderátorky Lucie Hurajovej, v minulosti som robil aj osem šiat. Tvorba šiat na mieru je spolupráca medzi dizajnérom a klientkou. Vždy sa snažím vystihnúť pôvab dámy, pre ktorú šaty robím, aby som nepotlačil jej osobnosť, aby boli šaty v súlade s tým, aká je. Ak ide o klientku, s ktorou sa už dlhšie poznám, je to jednoduchšie, lebo už viem, čo má rada a čo sa jej hodí, a ideálne je, ak mi nechá úplne voľnú ruku, čo je veľmi dôležité. Ja už to nevidím, ale moje okolie mi dáva spätnú väzbu a vždy uhádnu, ktoré šaty som robil ja. Vidia v nich môj rukopis, čomu som rád.

Prinesú vám jedny mediálne zviditeľnené šaty, akými boli práve šaty pre Luciu Hurajovú na Ples v opere, viac bežných zákaziek?

Ani nie, už som takéto šaty robil a s odstupom času sa mi nezdá, že by sa mi do ateliéru nahrnuli klienti. Je to dobrá referencia, ktorá má veľmi dobrú mediálnu odozvu vo všetkých médiách, v mojom prípade to však zväčša funguje na báze osobných priateľstiev a kontaktov. Noví klienti sa ku mne najčastejšie dostanú prostredníctvom stálych klientov. V tomto sú skvelé napríklad Mikina Dimunová, Dada Lidayová či Diana Stern, s ktorými spolupracujem už roky a máme aj blízky kamarátsky vzťah. Diana ku mne prišla prvýkrát, keď som jej robil svadobné šaty, a odvtedy ma odporúča ďalej. Len raz za čas ma osloví niekto, kto príde bez akejkoľvek osobnej referencie.

Kolekcia Marcela Holubca W. s názvom Parfaittitude z roku 2016 bola inšpirovaná filmom Čierna labuť. Na móle ju predvádzali okrem modeliek aj baletky SND. Foto – Branislav Šimončík

Ku kolekciám zvyknú dizajnéri pripraviť aj krátky film a štylizované fotografie, ktoré vystihnú podstatu kolekcie. Foto – Branislav Šimončík

Kolekcia Parfaittitude mala úspech aj u klientok. Foto – Branislav Šimončík

Foto – Branislav Šimončík

Funguje to takto aj v zahraničí?

Ak ide o veľkú svetovú značku, to je úplne iný model. Nedá sa to porovnať. Rozdiel je najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie