Denník N

Moskva priznala, že zajatí vojaci na Ukrajine sú Rusi, a žiada ich vydanie

Zajatí ruskí vojaci. FOTO - FACEBOOK PORADCU SBU MARKIANA LUBKIVSKÉHO
Zajatí ruskí vojaci. FOTO – FACEBOOK PORADCU SBU MARKIANA LUBKIVSKÉHO

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že dvaja zajatí ozbrojenci na Donbase sú ruskí občania. Vraj už neboli vo vojenskej službe. Kyjev tvrdí, že Rusi sa ich snažili zabiť.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok večer priznalo, že dvaja muži, ktorých cez víkend zatkli Ukrajinci, sú ruskí vojaci. Tvrdí však, že už neboli v službe, a žiada o ich vydanie.

Ukrajinskí vojaci cez víkend zajali dvoch ruských občanov neďaleko vojnového frontu na východe Ukrajiny pri meste Luhansk v mestečku Ščasťa. Ruskí predstavitelia to najskôr odmietali komentovať, separatisti zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky dokonca tvrdili, že ide o obyčajných miestnych policajtov.

Kyjev ich chce verejne súdiť za teroristické aktivity na území Ukrajiny.

Moskva: Je to ukrajinská šou

„Sme informovaní o súčasnej šou generálneho štábu Ukrajiny aj SBU (ukrajinskej tajnej služby),“ zosmiešňoval zajatie ruských občanov generálmajor Igor Konašenkov podľa ruskej agentúry TASS.

Potvrdil, že ide o ruských vojakov, ktorí však podľa neho už neboli v službe, a vyzval ukrajinskú stranu, aby ich prepustila. Kyjev obvinil, že priznania ruských občanov si vraj vynútil.

„Je to jasný dôkaz, že ruskí vojaci sú na Ukrajine,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie Pavel Klimkin. Podľa neho nejde len o politický aspekt, ale aj o morálny. „Naši vojaci ich fakticky niesli na svojich pleciach, aby im zachránili život,“ dodal podľa serveru Korespondent.

Podľa Klimkina sa ruskí vojaci snažili zabiť dvoch svojich kolegov po tom, ako ich zajali Ukrajinci. Citovala ho agentúra Reuters bez uvedenia detailov.

Jeden zo zajatcov, Alexander Alexandrov, sa priznal, že je členom ruskej elitnej brigády ruskej vojenskej rozviedky GRU z mesta Togliatti. V jeho skupine bolo 14 ľudí.

Podľa neho z Luhanska, ktorý okupujú už vyše roka proruskí ozbrojenci, operovalo podobných skupín šesť až osem.

Zajatí muži mali so sebou napríklad ruský samopal Val, aký majú vo výbave ruské elitné jednotky.

Poradca ukrajinskej tajnej služby SBU Markian Lubkivskyj tvrdí, že zranenému Alexandrovovi Ukrajinci zachránili nohu pred amputáciou.

V utorok ukrajinská tajná služba SBU zverejnila videá s obidvomi vojakmi, ktorí sa priznávajú k tomu, že riadne slúžia v ruskej armáde.

Priznania na zázname SBU

„Som v aktívnej službe v ruskej armáde s hodnosťou kapitána,“ rozpráva na zázname Jevgenij Jerofejev. Na Ukrajinu sa podľa vlastných slov dostal koncom apríla, presný dátum si nepamätá. Jeho úlohou mala byť špionážna činnosť a sledovanie aktivít nepriateľskej ukrajinskej strany. V skupine, ktorej velil, údajne bolo 12 mužov – všetci boli občania Ruskej federácie.

Pri zrážke s ukrajinskými vojakmi ho postrelili do ruky. „Čakal som, že ma zabijú,“ hovorí na videu s tým, že sám sa chcel odpáliť granátom, ale ruka ho neposlúchala.

https://www.youtube.com/watch?v=L3khPZucwTQ

Na druhom videu Alexander Alexandrov hovorí, že je aktívny seržant v ruskej armáde, rovnako v tretej brigáde pre špeciálne určenie v meste Togliatti. Na Ukrajinu podľa vlastných slov vstúpili v marci, aby vykonávali špionáž.

„Keď na nás Ukrajinci zakričali ‚Vzdajte sa!‘, začali sme utekať. Po 15-20 metroch som spadol, trafili ma do nohy,“ hovorí Alexandrov na videu.

https://www.youtube.com/watch?v=7qLqQL7YJiI

Podľa ukrajinských médií už Rusi po odhalení začali sťahovať svoje elitné jednotky z tretej brigády GRU so sídlom v Togliatti z východu Ukrajiny. V sedemstotisícovom ruskom meste už žiadala skupina ľudí stiahnutie vojakov zo susednej krajiny. Ruská polícia protest rozohnala.

Ruskí blogeri podľa televízie TV Dožď objavili údajne tri hroby mŕtvych členov ruskej špeciálnej jednotky GRU.

„‚Specnazovci‘ zomreli na Ukrajine 5. mája, dostali sa pod paľbu, pochovali ich 10. mája,“ napísal bloger Ruslan Leviev. Jeden z nich by sa podľa neho v týchto dňoch dožil 21. narodenín. Podľa neho neboli v spojení so zajatými ruskými vojakmi.

Putin: Hovorím vám priamo, nemáme tam vojakov

Ruský prezident Vladimir Putin v apríli vo svojej štvorhodinovej televíznej šou tvrdil, že ruskí vojaci na Ukrajine nie sú. „Otázka, či sú naše vojská na Ukrajine? Hovorím vám priamo: ruských vojsk na Ukrajine niet,“ citovala ho ruská agentúra.

Jeho hovorca Dmitrij Peskov aj v pondelok trval na tom, že ruskí vojaci sa nenachádzajú na Donbase.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie