Denník N

Davos bez Ameriky odzrkadľuje svet bez Ameriky

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Postamerický svet nepoznačí čínska prevaha či ázijská arogantnosť. Je to svet, kde si každá krajina ide po svojom a dúfa, že rámec medzinárodných vzťahov zostane ako-tak stabilný.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Atmosféra na tohtoročnom Svetovom ekonomickom fóre odráža stav sveta možno ešte autentickejšie ako v minulých rokoch, a tento obraz nie je veľmi pekný. Nálada vo švajčiarskom horskom stredisku vykazuje známky obavy, opatrnosti a tichosti. O globálnom spomalení sa veľmi nehovorí, ale nikto sa ani nespolieha na pokračujúci rast. Veľká globálna politická kríza síce nie je na obzore, ale ľudia hovoria znepokojeným hlasom o stave demokracie, otvorenej spoločnosti a medzinárodnom poriadku.

Absencia vodcovstva

Biely dom tohto roku na konferenciu nevyslal žiadnu oficiálnu americkú delegáciu, čo je dôsledok sporu prezidenta Trumpa s kongresom, ale čo je tiež dokonalá metafora širšieho trendu. Amerika sa totiž sťahuje zo sveta do seba.

Na druhej strane Atlantiku vidíme zmätenú, rozdelenú a roztržitú Európu. Z troch hlavných lídrov kontinentu sa v Davose ukázala len jedna: oslabená nemecká kancelárka Angela Merkelová. Britská ministerská predsedníčka Theresa Mayová sa nemohla zúčastniť pre chaos spôsobený brexitom. A francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozhodol nezúčastniť sa, pretože čelí pokračujúcim populistickým protestom zľava i sprava.

V tomto ovzduší je veľmi citeľná absencia vodcovstva, ktoré v Davose zvyčajne predstavovali obrancovia liberálnej demokracie a medzinárodného systému založeného na jasných pravidlách.

Absencia tvrdých rúk

To však neznamená, že do tohto prázdna nevstúpili žiadni iní globálni lídri. No napriek niektorým špekuláciám hrala Čína na fóre menšiu úlohu ako v minulosti. Vyslala rešpektovaného štátnika, viceprezidenta Wang Čchi-šana, ktorý do Davosu prišiel s upokojujúcim odkazom uisťujúcim svet, že Peking hľadá celosvetovú spoluprácu a riešenia, vďaka ktorým môžu vyhrať všetci. Toto pravdepodobne odráža skutočnosť, že z politického i hospodárskeho hľadiska čelí Čína najmä svojim domácim problémom – spomaľujúcemu rastu a faktu, že sa prezident Si Ťin-pching snaží zovrieť čínsku spoločnosť ešte tuhšie ako doteraz. Indický premiér Naréndra Módí čelí v blížiacich sa voľbách väčším výzvam, ako čakal, a tak sa vo Švajčiarsku neobjavil ani on.

Ale v Davose sme nevideli ani nástup diktátorov, ktorých prišla len hŕstka, čo je možno obraz toho, že svetové normy ešte stále neuprednostňujú tvrdé ruky. Hoci západné demokracie upadajú, ani prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdoğan momentálne vo svojich krajinách nevládnu takou pevnou rukou ako ešte nedávno. Títo dvaja, podobne ako saudskoarabský korunný princ Mohamed bin Salmán, zostali doma tiež. Nový brazílsky prezident Jair Bolsonaro do Davosu prišiel a predniesol aj netrpezlivo očakávaný prejav, lenže ten trval len asi šesť minút a poslucháči ho prijali so zmiešanými pocitmi.

Optimizmus podnikateľov

Jedinou oblasťou, ktorá medzi účastníkmi vyvolávala len optimizmus, bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie