Denník N

Z Nemecka prišlo pár zlých čísel. Nestrašte recesiou, reagujú ekonómovia

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Februárová prognóza ukáže, či sa stále ráta s viac ako 4-percentným rastom našej ekonomiky.

Nemecká vláda budúci týždeň zrejme oznámi zhoršenie výhľadu domácej ekonomiky. Podľa uniknutých informácií sa predpokladá, že nemecká ekonomika si v tomto roku polepší o 1 % a nie o 1,8 %, čo bol jej pôvodný odhad.

Nemecká ekonomika dopláca na spomalenie svetovej ekonomiky a neistotu súvisiacu s brexitom. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a závisí od nej aj veľa slovenských firiem.

Varovných správ pribúda. Dôležitý predstihový index PMI, ktorý meria nálady podnikateľov, klesol v januári na najnižšiu úroveň za päť a pol roka. Znamená to, že európski manažéri v Nemecku, vo Francúzsku aj v celej eurozóne pozerajú do budúcnosti s čoraz väčšími obavami. Manažéri podnikov hovoria, či majú objednávky, či budú zvyšovať výrobu, prepúšťať zamestnancov, zvyšovať ceny výrobkov a podobne.

„Je vidieť, že nad Nemeckom sa zmráka, ale či z toho bude búrka, to nevieme. Nie je však správne, aby sa diskusia viedla takým tónom, že k nám ide zase recesia ako v roku 2009“ hovorí senior analytik Tatra banky Juraj Valachy. Vtedy nemecká, ale aj slovenská ekonomika klesli o viac ako päť percent.

Čo sa deje v Nemecku

Ak by sa rast nemeckej ekonomiky udržal tento rok na jednom percente, nebola by to až taká zlá správa. Dlhodobý trend rastu nemeckej ekonomiky je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie