Denník N

Už sa to priveľmi podobá orwellovskej farme

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Občan verejne potupený správaním vládnej koalície cíti zdesenie kombinované so zhnusením.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Po voľbách roku 2016 reč tela nových spoločníkov Smeru a SNS prezrádzala veľa. Z ich gest sa vytratila sloboda, z tvárí vymizla dôstojnosť, namiesto nej bolo badať kŕčovitú snahu presviedčať verejnosť, no najmä seba.

Rýchlo si osvojili aj Ficov primitívny spôsob strašenia, iba s iným objektom. Už aj oni nám začali orwellovsky odkazovať, že my, občania, nemáme čo namietať proti ich rozhodnutiam. Lebo už aj oni chránia Slovensko. Nie však pred tunelármi a zlodejmi – k nim si prisadli priamo ku korytu. Odtiaľ nám dotknuto odkazovali, že my, občania, nemáme zodpovednosť za krajinu a že si máme spočítať čísla. Že je po voľbách a máme si zvyknúť.

Akoby zodpovednosť za krajinu mali iba tí, čo majú ústavné funkcie. Ako by to nebola naša spoločná zodpovednosť. Akoby sme práve my boli tí, čo sú nezodpovední, a to iba preto, že trváme na plnení verejne daných prísľubov, že trváme na tom, že politika chápaná ako politický biznis a matematický kalkul rozkladá spoločnosť, že sme nezabudli na Hedvigu a že trváme na elementárnej etike a na politických hodnotách. A že takúto spoluprácu považujeme za legitimizovanie neprijateľného štýlu vládnutia a neakceptovateľných spôsobov politiky.

A to v tom čase ešte nebol únos Vietnamca, nebolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie