Denník N

Bol slovenským brancom, ktorý obdivoval Putina. Dnes študuje právo a fandí Európskej únii

Slovenskí branci sa pýšia tým, že majú "posádky" vo všetkých krajoch. Foto - Slovenskí branci
Slovenskí branci sa pýšia tým, že majú „posádky“ vo všetkých krajoch. Foto – Slovenskí branci

Mal pätnásť a zaujímala ho vojna. Na štyri roky vstúpil do polovojenskej organizácie, dnes známej ako Slovenskí branci, z ktorej napriek tomu, že ho tam nik nedržal, bolo ťažké vystúpiť. Meno bývalého branca bolo kvôli zachovaniu anonymity v texte zmenené.

Šimon, dnes dvadsaťjedenročný študent práva, bol súčasťou brancov počas celej strednej školy. Napriek tomu, že jeho rodičia sa extrémizmu štítili a snažili sa svojich troch synov viesť k demokratickým hodnotám a významu občianskej spoločnosti, Šimon ako prvák vstúpil do polovojenskej organizácie.

„Rodičia to vedeli, ale nestarali sa,“ spomína. „Nechali ma rozvíjať si vlastný názor na svet.“

Aj Jan Gebert, režisér vlaňajšieho dokumentárneho filmu o slovenských brancoch Keď príde vojna, tvrdí, že rodičia aktivitu detí väčšinou schvaľujú a berú ju ako skauting – žehlia im maskáče, podporujú ich a vozia na výcvik.

Za vstupom do domobrany nemusí byť vždy ambícia dostať sa do armády. Šimona armádny život nikdy nelákal, a zo zdravotných dôvodov – išlo o problémy s očami – by ho ani nevzali na školu.

Odmalička ho však zaujímala vojna, história a zbrane. Chodil si s kamarátmi zahrať airsoft a tam sa zoznámil s chlapcom, ktorý viedol jeden z prvých oddielov čerstvo založenej organizácie. Vďaka komunite, v ktorej sa ocitol, netrvalo dlho, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenskí branci

Slovensko

Teraz najčítanejšie