Denník N

Vyskúšali nový liek, v liečbe rakoviny pľúc sľubuje výrazný pokrok

Rakovina pľúc (sken). Ilustračné foto – Wikimedia
Rakovina pľúc (sken). Ilustračné foto – Wikimedia

V kombinácii s liečbou chemoterapiou viedol liek u 60 až 75 percent pacientov k zmenšeniu nádoru. To je dvojnásobok v porovnaní s chemoterapiou.

Predbežné hodnotenie prvej fázy testovania nového druhu imunoterapie u pacientov s pokročilým karcinómom pľúc poskytuje veľmi sľubné až prelomové výsledky.

V štúdii liečili ľudí buď štandardnou chemoterapiou, alebo kombináciou chemoterapie a nového lieku anti-PDL1. Ukázalo sa, že v druhej skupine sa u viac ako polovice pacientov – išlo až o 60-75 percent ľudí – podarilo dosiahnuť zmenšenie nádoru (CT dokumentovanú odpoveď na liečbu).

Ide o dvojnásobok odpovedí, ktoré dosahuje doterajšia štandardná chemoterapia. Tam sa úspešnosť liečby pohybuje na úrovni 35 percent. Navyše sa v dvoch prípadoch podarilo dosiahnuť kompletné vymiznutie nádoru.

Ide o štúdiu, na ktorej sa zúčastnilo niekoľko popredných onkologických pracovísk v USA. Vedúci autor štúdie, doktor Stephen Liu z Georgetownskej univerzity vo Washingtone, výsledky komentoval takto: „Kompletná remisia u pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc (karcinóm pľúc sa delí na malobunkový a nemalobunkový, pozn. red.) vo štvrtom štádiu je veľmi zriedkavá. Aj počet zmenšení nádoru bol v porovnaní s liečbou iba chemoterapiou vyšší.“

Nádorové bunky dokážu oklamať imunitný systém

Nový liek predstavuje tretiu generáciu blokátorov kontrolných bodov imunitnej reakcie. Náš imunitný systém funguje na princípe pozitívnych a negatívnych signálov, ktoré musia prejsť viacerými kontrolnými bodmi, kým sa obranná reakcia rozbehne naplno.

Za normálnych okolností dokážu bunky, ktoré sú zodpovedné za ochranu pred inváziou, rozpoznať cudzí element – baktérie alebo vírusy – v tele. Následne spustia proces ich deštrukcie.

Rovnako dokážu identifikovať aj nádorovú bunku. Ale proces deštrukcie sa nerozbehne, lebo nádorová bunka je schopná imunitný systém oklamať. Pokryje sa znakmi telu vlastnými a tvári sa ako domorodec.

Signál, ktorý spúšťa obrannú reakciu, neprejde kontrolou. Aktivuje sa brzdiaci mechanizmus, ktorý nedovoľuje napádať vlastné bunky, a obranná reakcia sa zastaví. Geniálne.

Ale geniálne sú aj výsledky výskumu modernej imunológie. Podarilo sa vyvinúť protilátku, ktorá falošný znak zakryje, signál prejde kontrolným bodom a obranná reakcia proti nádoru sa môže úspešne rozbehnúť.

Prvé lieky zo skupiny blokátorov kontrolných bodov sa dostali do klinického používania pred niekoľkými rokmi. V liečbe malígneho melanómu to znamenalo síce zdvojnásobnenie odpovedí, ale stále ešte len na úrovni 30 percent.

Spomínaná štúdia testovala liek tretej generácie blokátorov kontrolných bodov obrannej reakcie MPDL3280A. Vyrába ho biofarmaceutický gigant Genentech.

Kedy sa k novej liečbe dostanú aj naši pacienti?

Štúdia prezentuje len predbežné výsledky. O aktualizovaných by sme sa mali dozvedieť viac na výročnej konferencii ASCO (Americkej spoločnosti klinickej onkológie) v Chicagu na konci mája.

MPDL3280A je aktívny aj pri iných druhoch onkologických ochorení, ako je karcinóm prsníka alebo močového mechúra. Preto je nový liek v skupine liekov určených na urýchlené schválenie Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Očakáva sa, že by mal byť dostupný možno už na jeseň tohto roku.

Zázračný liek proti rakovine síce stále nemáme, ale nový liek znamená výrazný pokrok. Možno sme naozaj o krok bližšie k vytúženému cieľu, ktorý seriózni vedci vidia vo vzdialenosti okolo piatich rokov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie