Denník N

Keď hovoríme o bohatých ľuďoch, hovoríme hlavne o mužoch. Miliardárok však pribúda a nie sú to len dedičky

Mark Zuckerberg a Priscilla Chanová. Foto – TASR/AP
Mark Zuckerberg a Priscilla Chanová. Foto – TASR/AP

Miliardárok bude pribúdať, čo súvisí so zlepšujúcim sa postavením žien, slabnutím predsudkov, ale aj s príkladom tých, čo to už dokázali.

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos a jeho manželka MacKenzie nedávno oznámili, že ich manželstvo ukončí „priateľský“ rozvod. Okamžite naskočili titulky, že pani Bezosová sa stane najbohatšou ženou na svete, lebo dostane presnú polovicu majetku páru. Problém týchto titulkov je, že naznačujú, že rozvod je pre 48-ročnú MacKenzie Bezosovú príležitosťou, ako zbohatnúť.

Ona pritom de facto najbohatšou ženou na svete už je, lebo tvorí polovicu najbohatšieho páru na svete. Zmenou bude tak len to, že svoje peniaze a akcie bude mať „na svojom účte“. Malo by ísť o asi 68 miliárd dolárov, čím o vyše dvadsať miliárd predbehne „oficiálne“ najbohatšiu ženu na svete, dedičku kozmetickej firmy L’Oréal Françoise Bettencourtovú Meyersovú.

Bezos a jeho manželka majú trvalú adresu v štáte Washington a tam platí, že ak neexistuje predmanželská zmluva, čo je ich prípad, majetok (rovnako ako dlhy) sa delí presne na polovicu. Manželmi sú 25 rokov; Amazon, pôvodne len skromné online kníhkupectvo, vznikol zhruba rok po svadbe.

Jej podiel

To, ako médiá (a nielen bulvárne) opisujú okolnosti toho, ako spisovateľka a filantropka MacKenzie Bezosová „príde k peniazom“, je pomerne zaužívaný stereotyp o ženách, ktoré na to, aby boli naozaj bohaté, potrebujú otca alebo manžela.

Alebo ako napísal magazín Wired: „Ide o súčasť šablónovitých príbehov, ktoré o sebe IT spoločnosti rozprávajú a ktoré vymazávajú veľa ľudí, čo ich pomohli vybudovať, s cieľom, aby zdôraznili motív osamelého génia na ich čele. Veľa z ľudí, čo sa takto vytratili do úzadia, boli práve ženy.“

Jeff Bezos pritom nepopieral podiel manželky na svojom úspechu. Rovnako ako on, aj ona sa vzdala pohodlnej kariéry v New Yorku, kde obaja pracovali v hedžovom fonde, a odišla na opačný koniec krajiny do neistoty.

Spočiatku bola zapojená do denného chodu firmy; neskôr, keď pribúdali zamestnanci a rozširovala sa jej rodina (s Bezosom majú štyri deti), sa venovala iným činnostiam. Vyšli jej dve úspešné knihy a založila organizáciu na boj so šikanovaním na internete.

Príbeh Jeffa Bezosa a jeho manželky je príkladom toho, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie