Denník N

Prvý prieskum s kandidátom Smeru: Šefčovič má rovnako ako Mistrík 16,5 percenta. Harabin je na dohľad

Detailný prehľad prieskumu agentúry Focus so známym kandidátom Smeru: ako by dopadlo prvé kolo, kto má aké šance v druhom kole aj koho volia sympatizanti hlavných strán.

Eurokomisár a prezidentský kandidát Smeru Maroš Šefčovič sa po nedávnom vstupe do kampane stáva jedným z favoritov. Jeho štartovacie preferencie však ukazujú, že si ho zatiaľ neosvojili všetci voliči Smeru.

Vyplýva to z prezidentského prieskumu agentúry Focus, kde sa objavili kandidáti, ktorí sa budú vo voľbách reálne uchádzať o hlasy voličov. Jedinou výnimkou okrem otáznych slabších kandidátov je predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý v decembri naznačil, že kandidovať bude, no v nedeľu v TA3 nakoniec povedal, že do volieb nepôjde.

Prieskum zverejnila Markíza v diskusii Na telo s Michalom Kovačičom.

Maroša Šefčoviča by v druhej polovici januára volilo 16,5 percenta voličov, na desatinu percenta rovnako ako opozičného kandidáta Roberta Mistríka. Odstupy medzi kandidátmi sú však malé: po dvojici favoritov nasleduje skupina ďalších siedmich relevantných uchádzačov, ktorú s necelými dvanástimi percentami vedie Štefan Harabin.

Focus meral podporu kandidátov medzi 16. a 23. januárom tohto roka. O pravdepodobnej Šefčovičovej kandidatúre napísal Denník N 8. januára, odvtedy sa objavoval v médiách. Eurokomisár oficiálne záujem o prezidentský post oznámil 18. januára, teda v druhý deň zberu dát.

Mistrík vedie, Čaputová má 9 percent

Šefčovičove čísla sa teda dajú interpretovať ako štartovacie, lebo zatiaľ v podstate neviedol kampaň. No zároveň ani nebol vystavený väčšej kritike od súperov a jeho meno rezonovalo práve v čase, keď sa anketári Focusu na prezidentské voľby pýtali respondentov.

Robert Mistrík, ktorý má rovnakú podporu ako Šefčovič, vedie kampaň už od mája. V utorkovej diskusii Denníka N povedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Robert Mistrík

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie