Denník N

Danko poslancom prikazuje, aby rozhodli o Ficovi, ústavný expert hovorí, že to nemá oporu v zákone

Andrej Danko a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Z patovej situácie, ktorá vznikla v ústavnoprávnom výbore, viní predseda parlamentu poslanca Mosta Petra Kresáka. Ten avizuje, že radšej z výboru odíde, ako by mal hlasovať.

Ústavnoprávny výbor bude musieť zasadať dovtedy, kým nerozhodne, či predseda Smeru Robert Fico spĺňa alebo nespĺňa podmienky na ústavného sudcu. Ak sa tak nestane, „nebude možné voliť v pléne Národnej rady ústavných sudcov,“ odkázal členom výboru predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Stanovisko poslal v sobotu podvečer. Už od piatkovej noci sa medzi právnikmi diskutuje, čo s patovou situáciou, ktorá vznikla po trojdňovom vypočúvaní kandidátov na ústavných sudcov. Problémový je len jeden kandidát zo štyridsiatich: expremiér a predseda Smeru Robert Fico nepresvedčil väčšinu poslancov vo výbore, že za ústavného sudcu smie kandidovať.

Vzhľadom na chýbajúcich 15 rokov praxe pri ňom výbor neprijal žiadne stanovisko, hlasovanie sa skončilo 6:6.

Danko vyzval predsedu ústavnoprávneho výboru Róberta Madeja (Smer), „aby príslušný výbor rokoval až do prerokovania praxe Roberta Fica, či už s pozitívnym, alebo s negatívnym výsledkom“.

Podľa Danka má každý kandidát právo na to, aby bol vypočutý, a „príslušný výbor je povinný rozhodnúť, či spĺňa alebo nespĺňa podmienky“.

Opozícia hovorí, že Danko nemá čo takýto nátlak na poslancov robiť. Miroslav Beblavý (Spolu) preto na nanovo zvolaný výbor ani nepríde. Alojz Baránik (SaS) pripomína, že poslanci nemôžu na výbore znovu rozhodovať o niečom, čo už rozhodli. „Je to len o tom, aby sa koalícia zmocnila Ústavného súdu,“ reagoval.

Na stranu opozície sa pridáva aj exministerka Lucia Žitňanská, ktorá hovorí, že Dankova výzva nemá oporu v zákone. O Ficovi majú rozhodnúť všetci poslanci v pléne.

Danko vidí v Kresákovi alibistu

Výbor nebol schopný prijať uznesenie, pretože mal len dvanásť poslancov. Peter Kresák (za Most-Híd) je jeho trinástym členom, na rokovaní sa však nezúčastňoval, pretože aj on kandiduje na Ústavný súd. Avizoval to vopred s vysvetlením, že by mohla byť porušená rovnosť šancí iných kandidátov.

Koalícia Smer, SNS, Most Híd tak mala len šesť hlasov a prišla o väčšinu vo výbore. Fica mohol podržať kotlebovec Rastislav Schlosár (ĽSNS), pridal sa však na stranu piatich opozičných poslancov. Výsledok hlasovania sa tak skončil nerozhodne.

Danko vidí za Kresákovým postojom alibizmus a upozorňuje, aby si splnil všetky povinnosti ako člen ústavnoprávneho výboru. „Pokiaľ je poslanec Kresák členom výboru, nemá priestor na alibistický postoj,“ napísal Danko v stanovisku.

Podľa predsedu parlamentu je to práve poslanec Mosta-Híd, kto vytvoril vo výbore patovú situáciu. „Musí si byť vedomý toho, že nepárny počet členov príslušného výboru nie je svojvoľný, nehovoriac o tom, že ak chcel konať čisto a transparentne, bol Kresák povinný sa svojej funkcie v príslušnom výbore vzdať.“ 

Vozár: Žiadna patová situácia, zlé hlasovanie

Riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár tvrdí, že „vec je jasná“, a odmieta, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie