Denník N

Žraloky vozia po Slovensku v kamióne. Je to týranie, vraví morský biológ

Žralok čiernoplutvý, aký je aj v pojazdnom akváriu. Foto – Wikipedia
Žralok čiernoplutvý, aký je aj v pojazdnom akváriu. Foto – Wikipedia

Akvárium so štyrmi živými žralokmi si za posledné roky mohli pozrieť deti v mnohých slovenských mestách. Odmietli ich v Hlohovci.

Fabrice Lesieur je bývalý francúzsky kaskadér žijúci v Leviciach, ktorý sa zaujíma aj o biológiu. V Mexickom zálive zachránil štyroch žralokov pred ropnou škvrnou, ktorá sa objavila v mori po výbuchu na ropnej plošine Deepwater Horizon v roku 2010.

Po jednom kuse žraloka fúzatého, žraloka čiernoplutvého, žraloka koralového a žraloka leopardieho previezol do karantény v Holandsku a neskôr ich dostal na Slovensko.

Teraz so žralokmi v mobilnom akváriu s objemom 15-tisíc litrov cestuje po Slovensku a vystavuje ich ako atrakciu na námestiach slovenských miest. Za dvojeurové vstupné pre deti a trojeurové pre dospelých si ich každý môže pozrieť a vyfotiť. Lesieur hovorí, že to nerobí pre zárobok. Týmto spôsobom chce vraj upozorniť na ochranu prírody a svetových morí.

Hlohovec atrakciu nepovolil

Lesieur nedávno návštevníkom avizoval, že príde aj do Hlohovca. Keď si však žiadal o povolenie mesta zabrať verejný priestor pre svoju atrakciu, nedostal ho.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár (nezávislý) pre Denník N povedal, že sa žiadosťou zaoberali a rozhodli sa, že na tento typ atrakcie povolenie nedajú. „Nijako zásadne sme to neriešili, jednoducho sme sa rozhodli, že o túto ponuku, aj vo vzťahu k nejakému zarábaniu na zvieratách, nemáme záujem.“

Živé žraloky boli cez víkend aj v bratislavskom Ružinove. Foto N - Tomáš Benedikovič
Živé žraloky boli cez víkend aj v bratislavskom Ružinove. Foto N – Tomáš Benedikovič

Lesieura reakcia mesta prekvapila, v iných mestách so žralokmi problémy zväčša nemajú. Vo svojom turné pokračuje ďalej, žraloky vystaví v Piešťanoch a Topoľčanoch.

Francúz priznáva, že čas od času ho ochrancovia prírody kritizujú. „Ale to sú skôr takí pseudoekológovia, ktorí sa v tom nevyznajú,“ tvrdí. Lesieur hovorí, že svojim žralokom venuje maximálnu pozornosť. V akváriu im simuluje morské prúdy, na vytvorenie verného prostredia morskej vody zase nepoužíva bežnú, ale špeciálnu soľ.

Lesieur opakuje, že so žralokmi necestuje, aby zbohatol, dokonca vraj kvôli nim musel predať dom a presťahovať sa do menšieho bytu. Dôkazom, že jeho žralokom je v akváriu dobre, má byť to, že kým v iných akváriách tieto morské živočíchy neraz uhynú po niekoľkých mesiacoch, on má tie svoje už niekoľko rokov.

Biológ: žraloky trpia

Slovenský morský biológ a dokumentarista Ján Husár s Lesieurom nesúhlasí. „Žraloky v mobilnom akváriu trpia,“ hovorí. „Dva z týchto druhov, žralok leopardí a žralok čiernoplutvý, potrebujú stále plávať, aby mohli dýchať. Ak plávajú v malých kruhoch, určite im to spôsobuje nesmiernu úzkosť. Pre všetky štyri druhy platí, že veľkostné podmienky akvária sú neprijateľné a dajú sa pokladať za týranie.“

Žralok čiernoplutvý a žralok leopardí v pojazdnom akváriu. Foto – TASR

Žraloky sa podľa Husára od akváriových rybičiek líšia v tom, že majú dlhodobú pamäť, a dokážu teda rozoznať, že sú v uzatvorenom priestore. Najmä sú zvyknuté prekonávať rozsiahle vzdialenosti. „Existujú aj jedince, ktoré boli sledované satelitnými vysielačmi a oboplávali celý svet. Označili ich pri Durbane v Juhoafrickej republike a ich signál neskôr zachytili v Austrálii či na Floride.“

Ešte väčší stres žralokom podľa biológa spôsobuje prevoz v kamióne. „Žraloky vnímajú elektrické signály, zvuk a otrasy vody, čo v tomto prípade v nesmiernej miere spôsobuje ďalšie ťažké zásahy do života,“ povedal Husár. „Ak by daný pán naozaj mal záujem o žraloky a hlavne ich ochranu, tak si viem predstaviť XY ďalších možností, ako to robiť. Táto jeho voľba mi príde ako tá najnešťastnejšia, akú mohol spraviť.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie