Denník N

Ondrej Dostál: Zarazila ma neprofesionalita, s akou Fico pristúpil k svojej kandidatúre

Ondrej Dostál. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ondrej Dostál. Foto N – Tomáš Benedikovič

Patrí k poslancom, ktorí sa na vypočúvaní kandidátov na ústavných sudcov najviac pýtali. Ondrej Dostál (klub SaS) priznáva, že často preto aj odkladal odchod na toaletu. Ak už raz výbor o Ficovi rozhodol, podľa neho nemá prečo hlasovať znova.

Predseda parlamentu Andrej Danko ústavnoprávnemu výboru odkázal, že poslanci budú musieť rokovať dovtedy, kým neprijmú stanovisko k Robertovi Ficovi. Čo si o tom myslíte?

Ústavnoprávny výbor tak už nemôže urobiť, pretože už rozhodol. Spôsob, akým výbor preveruje náležitosti a splnenie podmienok zo strany uchádzačov o miesto na Ústavnom súde, je upravený v rokovacom poriadku. Ten počíta s tým, že sa uskutoční zasadnutie ústavnoprávneho výboru a na ňom vystúpia uchádzači. Poslanci a zástupcovia prezidenta im môžu klásť otázky. Na tomto zasadnutí po skončení rozpravy ústavnoprávny výbor rozhodne o tom, či kandidáti spĺňajú podmienky vyžadované ústavou na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu. Zákon vyslovene hovorí, že sa tak má udiať po skončení rozpravy. Rozprava sa skončila, výbor rozhodol. Výbor sa už k tomu nemôže vyjadriť na inom zasadnutí.

Ak vám príde pozvánka na výbor, prídete?

Zúčastním sa na ňom, aby som vyjadril svoj názor. Pri hlasovaní sa zachovám v súlade so svojím presvedčením.

Miroslav Beblavý (Spolu) to vníma ako nátlak na poslancov, a preto na takýto výbor ani nepríde. Nezníži sa tým kvórum, a teda neuľahčí sa situácia koalície, keďže na prijatie uznesenia treba nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov?

V prípade, že bude mať koalícia sedem hlasov z trinástich, ktorí budú ochotní zahlasovať za to, že Robert Fico spĺňa podmienky, hoci nespĺňa, tak je jedno, či tam bude len sedem poslancov alebo všetci trinásti. Dôležité je,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie