Denník N

Keď mal 20, všimol si ho West Ham. Po mŕtvici zabudol po francúzsky, má maminu obličku

Petr Mikolanda. Foto N - Peter Kováč
Petr Mikolanda. Foto N – Peter Kováč

Petr Mikolanda mal pred sebou sľubnú kariéru futbalového profesionála. Ako 20-ročný sa dostal do West Hamu United, klubu anglickej Premier League.

Stalo sa to náhodou – skaut londýnskeho klubu sa bol pozrieť na prvú českú ligu. Tá sa hrala v sobotu večer, v nedeľu nemal čo robiť, tak zašiel na druholigovú Viktoriu Žižkov, ktorá hrala v nedeľu dopoludnia. A Mikolanda strelil dva góly a na ďalší prihral.

Síce si za prvý tím West Hamu nikdy nezahral a rok strávil na hosťovaniach, v Anglicku mohol zostať. Namiesto toho sa však vrátil domov do Česka.

„Tréner reprezentácie do 21 rokov povedal, že ak ma má zobrať na majstrovstvá Európy, musí ma vidieť v zápasoch v Česku,“ spomína dnes 34-ročný Mikolanda pre Denník N. Rozprávali sme sa po turnaji Tipsport Malta Cup, na ktorom jeho Táborsko obsadilo štvrté miesto.

Prvý problém ho čakal hneď po návrate z Anglicka. Nevrátil sa do Viktorie Žižkov, ako mu kázala zmluva, ale prestúpil do Mladej Boleslavi.

Žižkov sa poistil, aby mu Mikolanda po návrate z Anglicka niekam neušiel – pokutou vo výške viac ako osem miliónov korún. Mikolanda však ušiel, do Mladej Boleslavi. Dlh spláca dodnes.

O tejto epizóde svojho života však nechce a ani nemôže rozprávať, porušil by mlčanlivosť.

Prečo práve ja?

„V Mladej Boleslavi som odohral rok, prišli problémy s obličkami a ukončil som kariéru,“ spomína.

Problémy sa začali, už keď mal 15 rokov a v moči sa mu objavila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie