Denník N

Nutričná terapeutka: Nie je normálne, ak pacienti dostanú studenú nemocničnú stravu

Večera Judity Tkáčovej počas hospitalizácie v nemocnici. Nevarená večera bola raz, maximálne dvakrát za týždeň. Foto – archív Judity Tkáčovej
Večera Judity Tkáčovej počas hospitalizácie v nemocnici. Nevarená večera bola raz, maximálne dvakrát za týždeň. Foto – archív Judity Tkáčovej

V systéme je málo diétnych sestier. Sú slabo zaplatené a majú nižšie vzdelanie. Nemajú priestor na kontakt s pacientom, lebo väčšinu času trávia v kancelárii tým, že nahadzujú jedálne lístky, vraví nutričná špecialistka.

Studené jedlo, malé porcie a nevábny vzhľad. Z opakovaných prieskumov poisťovne Dôvera vyplýva, že pacienti hodnotia na nemocniciach najhoršou známkou stravu.

Suma za jedno jedlo denne sa bežne pohybuje okolo 4 či 5 eur na pacienta, hoci záleží na konkrétnej nemocnici. Pacientovi za to musia nakúpiť potraviny na celý deň – na raňajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru.

Denník N skúmal, akými pravidlami sa riadia diéty v nemocniciach a aké opatrenia by sa dali prijať, aby boli pacienti so stravou spokojnejší.

„Ak bol pacient v nemocnici pred dvadsiatimi rokmi a teraz, je vysoká šanca, že dostane rovnaké jedlo. Systém je zastaraný a veci sa desiatky rokov nemenia,“ povedala pre Denník N nutričná špecialistka Judita Tkáčová.

Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že „v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti sa poskytuje pacientom stravovacia (nutričná) starostlivosť, ktorá je prispôsobená zdravotnému stavu pacienta, jeho stravovacím potrebám a veku“.

Tvrdí, že pri klinickej výžive je dôležité, „aký bude mať strava účinok na zdravotný stav pacienta a nie to, či je pripravená podľa najnovších trendov v gastronómii“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie